Alcohol Alcohol Groenten Groenten Pasta Pasta Vis Vis Zeevruchten Zeevruchten

Fideuà is een Spaanse gerecht dat op dezelfde wijze wordt bereid als een paella. Het pastagerecht met vis ontstond in Valencia door een gebrek aan rijst tijdens het bereiden van een traditionele paella. De chef gebruikte gebroken pasta in de plaats van rijst en zo werd Fideuà geboren.

Deeg Deeg Fruit Fruit Zuivel Zuivel

Zwarte pruimenvlaai: recept voor Limburgse vlaai met zwarte pruimen. Deze vlaai heeft een bodem en raster van gistdeeg. Je kunt ervoor kiezen zelf de vulling te maken van gedroogde zwarte pruimen, maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken en kant-en-klare zwarte pruimenmoes gebruiken.

Een vlaai is een soort gebak en wordt gezien als een typisch Limburgse lekkernij. Dit gebak heeft een ronde deegbodem met een opstaande rand. Het woord vlaai is afgeleid van ‘vlade’, wat platte koek betekent. Deze koeken ontstonden in de middeleeuwen en bestonden uit gebakken gistdeeg, honing en fruit. Door de eeuwen heen groeiden deze koeken uit tot de welbekende Limburgse vlaaien.

Een vlaai is dus typisch Limburgs gebak. Maar niet iedere vlaai is een Limburgse vlaai. Wat is dan een echt Limburgse vlaai recept? Bij een Limburgse vlaai wordt het gistdeeg met fruitvulling gebakken. Wordt de vlaaivulling pas na het bakken toegevoegd, dan is het geen Limburgse vlaai. Het toevoegen van vlaai vulling na het bakken gebeurt vooral bij moderne vlaaien.