Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Alcohol Alcohol Groenten Groenten Pasta Pasta Zeevruchten Zeevruchten

Heerlijk deze spaghetti met scampi en tomaat! Hij is echt heel makkelijk en snel te bereiden… op minder dan een half uur had ik hem op tafel, perfect voor tijdens de week. Bovendien is het een echt smaakbommetje, dus ook om te serveren als er vrienden komen eten is deze een serieuze kandidaat! Geef er desgewenst een groene salade bij, besprenkeld met olijfolie en balsamico azijn.

Groenten Groenten Vlees Vlees

The Duke of Berkshire® is afkomstig van het Berkshire ras, een zeldzaam Keltisch varkensras uit het Engelse graafschap Berkshire. De mannelijke varkens (beren) zijn zwart van kleur en hebben een witte snuit, witte pootjes en een wit puntje aan de staart. De zeugen van dit Engelse landras zijn wit of roze. De kruising van deze varkens is uiteindelijk The Duke of Berkshire®. Queen Victoria liet in de negentiende eeuw al Berkshirevarkens kweken en was één en al lof over de kwaliteit, smaak en malsheid van het ras. Ze serveerde dan ook het vlees op banketten bij speciale gelegenheden.

Op het einde van de twintigste eeuw was het Berkshire ras met uitsterven bedreigd: in 1976 was er nog maar één beer over. Gelukkig werd het varken herontdekt door enkele gepassioneerde kwekers. Kees Schepens, een dierenarts en varkenskenner uit Nederland, en Stefaan Lambrecht van het Belgische familiebedrijf Danis, kruisten de Berkshire beer met een zeug afkomstig van twee oud-Engelse landrassen. Het resultaat is ‘The Duke’: excellent vlees met een uitgesproken smaak en malsheid en een evenwichtige verhouding tussen vlees en vet.

Deeg Deeg Fruit Fruit Groenten Groenten Vlees Vlees

Linzen zijn de zaden van een linzenplant. Traditioneel worden ze gebruikt in de Midden-Oosterse, Indiase en Mediterrane keuken. Linzen zijn er in diverse soorten; rode, groene, bruine en linzenmix. Ze hebben een enigszins nootachtige smaak en passen daarom goed als toevoeging in bijvoorbeeld een curry, salade of stoofpotjes.

Linzen met paprika en gedroogde tomaten, op smaak gebracht met currypasta. De geitenkaas zorgt voor een romige, lichtzure toets. Serveer met pitabroodjes en een frisse salade voor een volledige maaltijd.  Siciliaanse wijn doet het heel goed bij deze salade.

Fruit Fruit

De aalbes, rode bes of trosbes (Ribes rubrum) is een bes, oorspronkelijk uit een deel in het westen van Europa: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noord-Italië en Noord-Spanje.

Het mooie aan aalbessen is dat er van zichzelf al pectine in zit. Je hoeft dus geen suiker of gelei meer toe te voegen om ervoor te zorgen dat het opstijft (oftewel het wordt vanzelf dik). Verder voeg ik bosbessen toe 1:4 omdat deze bessen van zichzelf vooral zoet zijn en dat scheelt weer in de toegevoegde suikers, wat in dit geval honing is. Per 100 gram bessen voeg ik 0,5 eetlepel honing toe.

De aalbes bevat vrij veel vitaminen B1 en C, en verder ook veel ijzer, fosfor, kalium, voedingsvezel, koper en mangaan. Je hebt witte, roze en rode varianten, waarvan de rode het zoetst is. De rode bes is overigens nog steeds vrij zuur en kan best wel wat suiker gebruiken.

Deze aalbessengelei is perfect als beleg op brood, (pannen)koeken, yoghurt of een dessert.

Groenten Groenten Vis Vis Zuivel Zuivel

Zeeduivel, ook wel staartvis of lotte genoemd, is samen met de zeewolf een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten. Zeeduivel is gemiddeld 1 meter lang en kan 2 meter lengte bereiken met een gewicht van 30 tot 40 kg. Dergelijke grote exemplaren zijn echter minder geschikt voor consumptie. Aan boord verwijderen de vissers de kop om economische (gewicht) en esthetische redenen (lelijke kop). Enkel het lichaam dat op een staart lijkt, wordt in de winkel te koop aangeboden.

Zeeduivel is een ware delicatesse. De vis heeft wit, stevig vlees dat wat zoetig van smaak is. De meeste zeeduivels worden in de ondiepe kustwateren van Frankrijk, Spanje en Engeland gevangen en vers aangevoerd. Het is bovendien een bijzondere vis: omdat hij goed gecamoufleerd is zien de andere vissen hem niet. Hij ligt op de bodem te wachten op zijn prooi. Op zijn kop heeft hij een lange dunne stekel, een soort vlaggenstok met in de top een vlaggetje (pluimpje). Hiermee zwaait hij heen en weer en lokt andere dieren die hij dan met zijn enorme bek naar binnen zuigt. Lokaal wordt hij trouwens ook roggenvreter en hozenmond genoemd en rond de eeuwwisseling werd zeeduivel zelfs terug over boord gegooid omdat bijgelovige vissers overtuigd waren dat dit monster een onheilsbrenger was. De 'staart' heeft geen graten, enkel een centraal been, en het visvlees is zeer vast en smakelijk.

Designed using Creattica. Powered by WordPress.