Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Deeg Fruit Groenten Vlees

Linzen zijn de zaden van een linzenplant. Traditioneel worden ze gebruikt in de Midden-Oosterse, Indiase en Mediterrane keuken. Linzen zijn er in diverse soorten; rode, groene, bruine en linzenmix. Ze hebben een enigszins nootachtige smaak en passen daarom goed als toevoeging in bijvoorbeeld een curry, salade of stoofpotjes.

Linzen met paprika en gedroogde tomaten, op smaak gebracht met currypasta. De geitenkaas zorgt voor een romige, lichtzure toets. Serveer met pitabroodjes en een frisse salade voor een volledige maaltijd.  Siciliaanse wijn doet het heel goed bij deze salade.

Groenten Vis Zuivel

Zeeduivel, ook wel staartvis of lotte genoemd, is samen met de zeewolf een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten. Zeeduivel is gemiddeld 1 meter lang en kan 2 meter lengte bereiken met een gewicht van 30 tot 40 kg. Dergelijke grote exemplaren zijn echter minder geschikt voor consumptie. Aan boord verwijderen de vissers de kop om economische (gewicht) en esthetische redenen (lelijke kop). Enkel het lichaam dat op een staart lijkt, wordt in de winkel te koop aangeboden.

Zeeduivel is een ware delicatesse. De vis heeft wit, stevig vlees dat wat zoetig van smaak is. De meeste zeeduivels worden in de ondiepe kustwateren van Frankrijk, Spanje en Engeland gevangen en vers aangevoerd. Het is bovendien een bijzondere vis: omdat hij goed gecamoufleerd is zien de andere vissen hem niet. Hij ligt op de bodem te wachten op zijn prooi. Op zijn kop heeft hij een lange dunne stekel, een soort vlaggenstok met in de top een vlaggetje (pluimpje). Hiermee zwaait hij heen en weer en lokt andere dieren die hij dan met zijn enorme bek naar binnen zuigt. Lokaal wordt hij trouwens ook roggenvreter en hozenmond genoemd en rond de eeuwwisseling werd zeeduivel zelfs terug over boord gegooid omdat bijgelovige vissers overtuigd waren dat dit monster een onheilsbrenger was. De 'staart' heeft geen graten, enkel een centraal been, en het visvlees is zeer vast en smakelijk.

Deeg Fruit Zuivel

Zwarte pruimenvlaai: recept voor Limburgse vlaai met zwarte pruimen. Deze vlaai heeft een bodem en raster van gistdeeg. Je kunt ervoor kiezen zelf de vulling te maken van gedroogde zwarte pruimen, maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken en kant-en-klare zwarte pruimenmoes gebruiken.

Een vlaai is een soort gebak en wordt gezien als een typisch Limburgse lekkernij. Dit gebak heeft een ronde deegbodem met een opstaande rand. Het woord vlaai is afgeleid van ‘vlade’, wat platte koek betekent. Deze koeken ontstonden in de middeleeuwen en bestonden uit gebakken gistdeeg, honing en fruit. Door de eeuwen heen groeiden deze koeken uit tot de welbekende Limburgse vlaaien.

Een vlaai is dus typisch Limburgs gebak. Maar niet iedere vlaai is een Limburgse vlaai. Wat is dan een echt Limburgse vlaai recept? Bij een Limburgse vlaai wordt het gistdeeg met fruitvulling gebakken. Wordt de vlaaivulling pas na het bakken toegevoegd, dan is het geen Limburgse vlaai. Het toevoegen van vlaai vulling na het bakken gebeurt vooral bij moderne vlaaien.

Designed using Creattica. Powered by WordPress.