Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Gebakken pladijs met tartaarsaus, puree en tuinkers

Omschrijving

Een rasechte klassieker in de keuken van Dagelijkse kost (VRT). Kraakverse gebakken vis, een smeuïge puree en verse tartaarsaus. Dit is echt de moeite om thuis eens te maken!

Ingrediënten

Bereiding :

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.

  2. Voeg de eitjes toe aan de aardappelen en laat ze 10 minuten meekoken tot hardgekookte eieren. Spoel ze nadien onder koud water.

  3. Doe de andere 3 dooiers in een maatbeker en voeg er de mosterd, de azijn en een scheutje water aan toe. Zet de staafmixer erin en giet de arachideolie er in een straaltje aan toe tot je een gebonden mayonaise hebt. Breng de mayonaise op smaak met peper en zout.

  4. Snijd de augurken, de zilveruitjes en de kappertjes grof en doe ze in een kom. Voeg er ook nog de fijngesneden groene tuinkruiden aan toe: dragon, peterselie en bieslook.

  5. Knip de vinnen de staart en de kop van de pladijs of koop de pladijs panklaar bij de visboer. Spoel de vis onder koud water, haal de onreinheden eruit en dep hem goed droog.

  6. Laat wat arachideolie heet worden in een pan en voeg er een flinke klont boter aan toe. Bak de vis in de boter en de olie op een matig vuur, zodat de boter niet verbrandt en het vel van de vis een mooi korstje krijgt. Kruid de vis tot slot met peper en zout. Draai de vis na enige tijd eens om.

  7. Giet de aardappelen af en laat ze even drogen. Voeg er de dooier, de melk en een klont boter aan toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en zet de pureestamper erin, tot je een smeuige puree hebt.

  8. Pel de hardgekookte eieren en plet ze bij de rest van het garnituur (de uitjes enzovoort) voor de tartaarsaus. Schep een aantal eetlepels van de mayonaise bij het garnituur en meng alles. Kruid eventueel wat bij met peper en zout.

  9. Schep de vis op een bord, lepel er wat puree bij, een toefje tuinkers en een flinke lepel tartaarsaus. Snijd de citroen in partjes en serveer ze erbij.

Recept van :

Laat een reactie na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.