Aalbessengelei

Aalbessengelei

Omschrijving

De aalbes, rode bes of trosbes (Ribes rubrum) is een bes, oorspronkelijk uit een deel in het westen van Europa: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noord-Italië en Noord-Spanje.

Het mooie aan aalbessen is dat er van zichzelf al pectine in zit. Je hoeft dus geen suiker of gelei meer toe te voegen om ervoor te zorgen dat het opstijft (oftewel het wordt vanzelf dik). Verder voeg ik bosbessen toe 1:4 omdat deze bessen van zichzelf vooral zoet zijn en dat scheelt weer in de toegevoegde suikers, wat in dit geval honing is. Per 100 gram bessen voeg ik 0,5 eetlepel honing toe.

De aalbes bevat vrij veel vitaminen B1 en C, en verder ook veel ijzer, fosfor, kalium, voedingsvezel, koper en mangaan. Je hebt witte, roze en rode varianten, waarvan de rode het zoetst is. De rode bes is overigens nog steeds vrij zuur en kan best wel wat suiker gebruiken.

Deze aalbessengelei is perfect als beleg op brood, (pannen)koeken, yoghurt of een dessert.

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. 1 cm water in een ruime kookpan doen en de bessen met steeltjes toevoegen.

  2. Aan de kook brengen en een tiental minuten laten koken.

  3. De bessen door een neteldoek gieten en gedurende minstens 6 uur laten uitlekken.

    Ter vervanging van een neteldoek kan je ook een oude keukenhanddoek gebruiken. Let wel de rode kleur krijg je niet meer uit de handdoek gewassen. Je kan de handdoek ophangen aan een kraan, een draad of een handvat van de keukenkast.
  4. 1,4 liter sap afmeten en met 1 pakje geleermiddel (pec) aan de kook brengen.

  5. Wanneer het sap goed kookt de suiker langzaam en al roerend toevoegen.

  6. Blijven roeren tot de gelei kookt en dan nog 1 minuut laten koken.

  7. De gelei onmiddellijk in omgespoelde en uitgelekte bokalen gieten. Vul ze tot de rand en sluit met een schroefdeksel of cellofaanpapier.

  8. Kleef een etiket op de bokalen en laat opstijven.

Recept van :

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *