Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Aalbessengelei

Omschrijving

De aalbes, rode bes of trosbes (Ribes rubrum) is een bes, oorspronkelijk uit een deel in het westen van Europa: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noord-Italië en Noord-Spanje.

Het mooie aan aalbessen is dat er van zichzelf al pectine in zit. Je hoeft dus geen suiker of gelei meer toe te voegen om ervoor te zorgen dat het opstijft (oftewel het wordt vanzelf dik). Verder voeg ik bosbessen toe 1:4 omdat deze bessen van zichzelf vooral zoet zijn en dat scheelt weer in de toegevoegde suikers, wat in dit geval honing is. Per 100 gram bessen voeg ik 0,5 eetlepel honing toe.

De aalbes bevat vrij veel vitaminen B1 en C, en verder ook veel ijzer, fosfor, kalium, voedingsvezel, koper en mangaan. Je hebt witte, roze en rode varianten, waarvan de rode het zoetst is. De rode bes is overigens nog steeds vrij zuur en kan best wel wat suiker gebruiken.

Deze aalbessengelei is perfect als beleg op brood, (pannen)koeken, yoghurt of een dessert.

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. 1 cm water in een ruime kookpan doen en de bessen met steeltjes toevoegen.

  2. Aan de kook brengen en een tiental minuten laten koken.

  3. De bessen door een neteldoek gieten en gedurende minstens 6 uur laten uitlekken.

    Ter vervanging van een neteldoek kan je ook een oude keukenhanddoek gebruiken. Let wel de rode kleur krijg je niet meer uit de handdoek gewassen. Je kan de handdoek ophangen aan een kraan, een draad of een handvat van de keukenkast.
  4. 1,4 liter sap afmeten en met 1 pakje geleermiddel (pec) aan de kook brengen.

  5. Wanneer het sap goed kookt de suiker langzaam en al roerend toevoegen.

  6. Blijven roeren tot de gelei kookt en dan nog 1 minuut laten koken.

  7. De gelei onmiddellijk in omgespoelde en uitgelekte bokalen gieten. Vul ze tot de rand en sluit met een schroefdeksel of cellofaanpapier.

  8. Kleef een etiket op de bokalen en laat opstijven.

Recept van :

Designed using Creattica. Powered by WordPress.