Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Gehaktbrood gevuld met venkel en kriekensaus

Ingrediënten :

Voor het Basis Gehaktbrood:

Voor het Gehaktbrood met Venkel

Voor de Kriekensaus

Voor de Aardappelpuree:

Bereiding :

  1. Verwarm de oven voor tot 175°C. Maak de venkel schoon en snijd de groente in grove stukken. Doe venkel in een ovenschaal, schenk er een scheut olijfolie bij, strooi er specerijenzout en takjes tijm over.  Meng, en rooster de gekruide venkel gedurende 30 minuten in de hete oven. Verwijder nadien de takjes tijm. Verlaag de oventemperatuur tot 160°C.

  2. Maak het basisrecept voor gehaktbrood. Maak een flinke kuil in het midden en schep er de geroosterde venkel in. Druk de randen van het rauwe gehaktmengsel aan en bewerk het vlees tot de geroosterde venkel volledig ingesloten zit. Schenk een scheut olijfolie in een ovenschotel, waar het gevulde gehaktbrood precies in past. Schik er de plakjes ontbijtspek kruisgewijs over en leg een takje tijm erbovenop. Bak het vlees gedurende 40 minuten in de oven van 160°C. Verhoog nadien de oventemperatuur tot 180°C en bak het vleesbrood nog 15 tot 20 minuten tot het een goudbruin korstje heeft. Laat het vleesbrood een kwartiertje rusten, bedekt onder een vel aluminiumfolie.

De Kriekensaus

  1. Doe de ontpitte krieken in een stoofpot. Strooi er wat suiker over en breng ze aan de kook op een zacht vuur. Roer af en toe. Let erop dat de vruchten niet platgekookt worden. Lepel een kopje kookvocht van de krieken uit de pot en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Los er vervolgens het puddingpoeder in op en roer het mengsel door de pruttelende krieken. Laat de vruchtensaus binden en zet het vuur zacht.

De Aardappelpuree

  1. Schil de aardappelen en snij ze in identieke kubussen van zo’n 2 op 2 cm. Doe de blokjes in een pot met koud water, voeg zout toe en zet het deksel erop. Laat de aardappelen 7 tot 8 minuten koken en giet af. Zet de aardappelen opnieuw op het vuur tot het restje kookvocht verdampt is. Neem de pot van het vuur en laat de aardappelen een paar minuten rusten onder deksel. Schenk intussen de room in een potje en voeg de gekneusde looktenen toe, samen met de peterselie, basilicum (ook de stengels ) en de laurier. Verwarm de room op een zacht vuur. Voeg een snuif nootmuskaat toe en breng de room tot tegen het kookpunt. Pureer de warme aardappelen met behulp van een roerzeef. Tip: Heb je die niet, gebruik dan een aardappelstamper, maar nooit een staafmixer. Zeef het roommengsel, giet het over de aardappelpuree en roer. Voeg in delen blokjes koude boter toe en meng ze door de puree. Kruid de puree met wat (grof) zout en zwarte peper. Om de puree af te werken: Zet de ovengrill op of verhit de oven op 180°C. Schep de puree in een vuurvaste ovenschotel en strooi er geplette ‘classic’ cornflakes over. Laat het laagje cornflakes een beetje kleuren.

De Venkelsla

  1. Snijd met een aardappelmesje het taaie wortelhart uit de venkel. Schaaf de groente met de mandoline tot millimeterdunne plakjes en verzamel ze in een mengschaal. Druppel wat witte wijnazijn over de fijne venkel en kruid met gemalen zwarte peper en een beetje zout. Meng alles tot een smaakvol fris slaatje.

Serveren:

  1. Neem je scherpste mes en snijd het gehaktbrood met venkel in taartpunten. Serveer bij elke portie vleesbrood een schep gegratineerde puree en frisse venkelsla. Lepel de kriekensaus royaal over en langs het vlees.

Recept van :

Laat een reactie na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.