Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Varkensgebraad met schorseneren

Ingrediënten :

Bereiding :

Het varkensgebraad:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en snijd de beentjes uit het gebraad. Smelt de reuzel in een braadslee, kruid het gebraad met peper en zout en bak het vlees langs alle kanten goudbruin. Zet enkele minuten in de oven en verlaag dan de temperatuur tot 175°C. Draai het vlees na 20 minuten om en doe de ui, wortel en beentjes erbij. Zet terug 30 minuten in de oven.

  2. Haal het gebraad uit de oven en laat 10 minuten rusten. Giet het overtollige vet uit de braadslee en doe de groenten en beentjes in een kookpot. Zet de pot op een zacht vuurtje, doe de laurier en tijm erbij. Spoel de braadslee uit met een scheutje water, roer het aanbaksel los en doe bij de groenten. Laat enkele minuten rustig pruttelen. Zeef de saus, kook op en klop er de helft van de boter door.

De Aardappelen:

  1. Kook de aardappelen 20 minuten in water met een snuifje zout en giet af.

De Groenten:

  1. Maak de schorseneren schoon, snijd in fijne schijfjes en leg ze in koud water met een scheutje citroensap. Klop de bloem los met het water en voeg peper en zout toe. Giet het mengsel in een kookpot en voeg ruim kokend water toe. Kook hierin de schorseneren in enkele minuten beetgaar.

  2. Smelt de andere helft van de boter, doe de bloem erbij en roer goed door. Voeg onder voortdurend roeren de melk toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Kook de saus in en schep de schorseneren erdoor.

Serveren:

  1. Snijd het gebraad in plakken en serveer met de aardappelen en schorseneren. Lepel een beetje saus over het vlees en werk af met gehakte peterselie.

Laat een reactie na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.