Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Gevulde zoete aardappel met eendenborst, mango en boterraapjes

Ingrediënten :

De Eendenborst:

De Zoete Aardappelen:

De vinaigrette en Fruit:

De Raapjes:

De Veldsla:

Bereiding :

De Zoete Aardappelen:

 1. Was de zoete aardappelen. Snij ze overlangs in twee. Stoom in de schil gaar. (15 minuten vanaf het moment dat het water kookt, of tot ze gaar zijn.)

 2. Meng de ricotta met peper, zout, olijfolie, zeste van citroen en fijngesneden rozemarijn.

 3. Hol de zoete aardappel uit. Meng het vruchtvlees met de ricotta. Leg de zoete aardappelen in een ovenschaal. Vul ze op met het mengsel van zoete aardappel en ricotta.

 4. Plaats ze even (3 à 4 minuten) in de oven.

De Vinaigrette en het fruit:

 1. Schil de ananas. Verwijder de bruine plekjes en de harde kern. Snij in balkjes.

 2. Snij de mango. Leg de platte kant op je hand en snij langs de pit uit de mango. Schil de helft. Snij in balkjes en tenslotte in blokjes. (de andere helft kan je zo opeten.)

 3. Verhit een pan met olijfolie. Doe de ananas in de pan. Kruid met peper, zout en een snuifje rietsuiker. Laat even kleuren. Schud op en kleur even verder. Haal uit de pan. Tip: fruit moet je kort en krachtig bakken.

 4. Doe terug een eetlepel olijfolie in de pan. Verhit de pan. Voeg de mango toe. Kruid met peper, zout en rietsuiker. Laat kleuren. Schud kort op. Haal uit.

 5. Snij de lente-uitjes fijn. Blus de pan met appelazijn en dubbel zoveel olijfolie. Kook heel kort op. Voeg de fijngesneden lente-uitjes toe. Zet het vuur uit.

De Raapjes:

 1. Verwijder het groen van de boterrapen en schil ze. Snij de raapjes in plakjes en dan in balkjes.

 2. Smelt een klontje boter in een pan. Bak de raapjes aan in de gesmolten boter. Kruid met peper, zout en kerriepoeder.

De Eendenborstfilet:

 1. Haal de eendenborst een halfuur voor het bakken uit de koelkast. Snij het vel een aantal keren in. Kruid met peper en zout.

 2. Verhit een grillpan. Gril eerst op de velkant. Draai een kwartslag en gril verder. Zo krijg je een ruitvormig patroon (=quadrileren). Draai om en gril verder op de andere kant. Draai een kwartslag en gril nog even.

 3. Haal uit de pan. Leg in een ovenschaal. Steek nog even in de oven (180 graden Celsius). (3 à 5 minuten, afhankelijk van de dikte)

 4. Haal uit de oven en laat een vijftal minuten rusten onder aluminiumfolie.

De Veldsla:

 1. Was en zwier droog.

De Afwerking:

 1. Versnijd het vlees in sneetjes. Leg wat veldsla op het bord. Plaats er de zoete aardappel op. Verdeel het vlees, de mango, raapjes en ananas over de aardappel. Werk af met de vinaigrette.

Recept van :

Laat een reactie na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.