Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Ovenschotel met puree, prei, kaassaus

Ingrediënten :

Het Gehakt:

De Kaassaus

Voor de afwerking

Bereiding :

De Groenten en het vlees:

 1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water.

 2. Snijd het donkergroen van de prei en spoel de stronken grondig onder stromend water. Snijd de preien in dikke ringen.

 3. Smelt een klont boter in de pan en stoof de prei. Kruid met tijm, laurier, peper en zout en doe er een bodempje water bij. Laat braiseren (smoren) op een zacht vuur onder deksel tot de prei zacht is.

 4. Smelt een klont boter in een andere pan. Breek het gehakt met een vork in stukken en bak het goudbruin in de boter. Kruid eventueel bij met peper en een snuifje zout.

De Kaassaus:

 1. Smelt 30 g boter in een pan en roer er de bloem door. Laat de roux even opdrogen tot het een beetje naar koekjes ruikt.

 2. Giet de melk bij de roux en roer tot een gladde, niet te dikke saus.

 3. Roer de kaas door de saus en kruid met peper, zout, nootmuskaat en een klein beetje citroensap.

Afwerken en serveren:

 1. Verwarm de ovengrill voor op 200 °C.

  Je kunt de ovenschotel perfect van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Maak de saus vlak voor je de schotel in de oven zet en hou er rekening mee dat het gerecht wat langer in de oven moet staan.
 2. Giet de aardappelen af en plet ze met een scheutje melk, een klontje boter en een eierdooier tot puree. Kruid met een snuif zout en nootmuskaat.

 3. Schep de puree in een ovenschaal en strijk glad.

 4. Haal de tijm en laurier uit de prei en leg de stronken op de puree. Schep er het gehakt over. Gebruik een lepel zodat het braadvet niet meekomt.

 5. Giet de saus over het gehakt en werk af met wat extra geraspte kaas.

 6. Zet de ovenschotel onder de ovengrill tot er een goudbruin korstje op komt.

Recept van :

Laat een reactie na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.