Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Pruimentaart uit Limburg

Omschrijving

Zwarte pruimenvlaai: recept voor Limburgse vlaai met zwarte pruimen. Deze vlaai heeft een bodem en raster van gistdeeg. Je kunt ervoor kiezen zelf de vulling te maken van gedroogde zwarte pruimen, maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken en kant-en-klare zwarte pruimenmoes gebruiken.

Een vlaai is een soort gebak en wordt gezien als een typisch Limburgse lekkernij. Dit gebak heeft een ronde deegbodem met een opstaande rand. Het woord vlaai is afgeleid van ‘vlade’, wat platte koek betekent. Deze koeken ontstonden in de middeleeuwen en bestonden uit gebakken gistdeeg, honing en fruit. Door de eeuwen heen groeiden deze koeken uit tot de welbekende Limburgse vlaaien.

Een vlaai is dus typisch Limburgs gebak. Maar niet iedere vlaai is een Limburgse vlaai. Wat is dan een echt Limburgse vlaai recept? Bij een Limburgse vlaai wordt het gistdeeg met fruitvulling gebakken. Wordt de vlaaivulling pas na het bakken toegevoegd, dan is het geen Limburgse vlaai. Het toevoegen van vlaai vulling na het bakken gebeurt vooral bij moderne vlaaien.

Ingrediënten :

Het deeg:

De Vulling:

Bereiding :

De Vlaaibodem van Gistdeeg

  1. Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op.

  2. Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven.

  3. Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker, olie en eidooier erbij.

  4. Schenk het gist/melk-mengsel erbij.

  5. Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken.

  6. Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij.

  7. Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek.

De Pruimenvulling:

  1. Week de zwarte pruimen 24 uur in lauw water.

  2. Verwarm ze in het weekwater tot ze zacht zijn.

  3. Maak met de mixer een puree van de pruimen met zo min mogelijk water.

  4. Breng het naar wens op smaak met suiker.

De vorm vullen:

  1. Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door.

  2. Neem twee derde deel van het deeg en rol het uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaibodem bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)

  3. Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen.

  4. Prik het deeg hier en daar in met een vork en strooi er een dun laagje paneermeel overheen.

  5. Verdeel de zwarte pruimenvulling over het deeg.

  6. Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap zo groot als de vlaaivorm.

  7. Leg deze lap op de ruitvormduwer en rol de deegroller eroverheen om de ruitjes eruit te drukken.

  8. Maak de rand van het deeg vochtig, breng het ruitjespatroon over op de vlaai en druk de randen goed aan (werkwijze zonder ruitvormduwer: snijd reepjes van de uitgerolde lap en maak zelf een raster).

  9. Bevochtig de bovenkant van de vlaai met een beetje water en bestrooi de vlaai naar wens met grove suiker.

Het bakken:

  1. Bak de zwartepruimenvlaai in het midden van een voorverwarmde oven.

  2. Ovenstand: Elektrisch 200° – Hetelucht 180° – Gasoven stand 4-5.

  3. Baktijd: 25 minuten.

  4. Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt.

  5. Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere.

  6. De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm.

  7. Haal de vlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.