Gevogelte Gevogelte Groenten Groenten Pasta Pasta

Het woord 'bami', of 'bakmi', is van oorsprong Chinees en verwijst naar de basisingrediënten van het gerecht: vlees (ba) en tarwenoedels (mi). Via China belandde het gerecht in Indonesië, waar variaties ontstonden.

Alcohol Alcohol Fruit Fruit Groenten Groenten Vlees Vlees

Varkenshaas is één van de meest delicate stukjes vlees van het varken en naast de karbonade ook één van de populairste stukjes varkensvlees. Meestal wordt een varkenshaasje in zijn geheel bereidt.

Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, die zich in de rug van een varken bevindt. Het is een schuin toelopend stukje vlees.  Hij bestaat uit een kop, een dik gedeelte en een relatief dun uiteinde. De kophaas is het goedkoopst en wordt veel voor saté gebruikt, het middelste gedeelte is het duurst. Meestal wordt dit gedeelte rosé gebraden (rosé = net aan gaar). Snijdt men de varkenshaas in plakken van circa 2 centimeter dikte, dan krijgt men varkensmedaillons.

Gevogelte Gevogelte Groenten Groenten Rijst Rijst Vis Vis Zeevruchten Zeevruchten

Paella  is een oorspronkelijk Valenciaans en typisch Spaans gerecht, dat oorspronkelijk uit de lagune van Albufera afkomstig is. Het bevat, afhankelijk van de regio, als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis (tomate frito), garrofónes (speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan. Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, het liefst buiten op een houtskool verhitte paella-pan (paellera).