Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Zeebaars met sesamkorst, quinoa en een frisse koude saus

Ingrediënten :

De Quinoa

De Dipsaus met Plattekaas

De Gebakken Vis

Bereiding :

De Quinoa

  1. Ontdooi en verwarm groentebouillon of bereid een portie verse.

  2. Doe 1 deel quinoa en 2 delen bouillon in een kookpot. Laat de zaadjes garen op een zacht vuur, onder deksel.

  3. Respecteer de kooktijd die de verpakking vermeldt.

De Dipsaus met Plattekaas

  1. Neem een mengschaal en doe er de plattekaas en een scheut olijfolie in. Roer er vervolgens wat groene currypasta doorheen. (Gebruik een hoeveelheid naar persoonlijke smaak.)

  2. Voeg fijn geraspte zeste van een limoen toe en een stukje geschilde en geraspte gemberwortel. Roer, proef en kruid het sausje met peper van de molen en een snuifje zout.

  3. Spoel de koriander en de munt en snipper de blaadjes fijn. Meng de kruiden door de saus.

De Gebakken Vis

  1. Controleer de visfilets of achtergebleven graatjes. Pluk ze weg met een keukenpincet.

  2. Snijd een grote zeebaarsfilet eventueel in twee gelijke stukken.

  3. Kruid de vis met peper en een beetje zout, op de zijde waar het vel zat.

  4. Wentel diezelfde zijde van de filets door de witte (ongeroosterde) sesamzaadjes.

  5. Verhit een scheut plantaardige olie in een braadpan. Leg de stukken vis in de pan, op de ‘gepaneerde’ zijde. Laat de vis een minuut bakken en zet het vuur zachter, zodat de vis in zo’n 3 minuten op z’n gemak kan garen. (zonder de korst van sesam te verbranden)

De Quinoa-bereiding afwerken

  1. Pel de uien en snij ze in fijne halve ringen.

  2. Verhit een scheut olijfolie in een pot en stoof de uiringen glazig. Voeg aansluitend de diepvrieserwten toe en laat ze meestoven.

  3. Voeg een likje (cider)azijn toe en roer.

  4. Meng de gare quinoa met de gestoofde erwten. Zodra de erwten beetgaar zijn is de bereiding klaar.

  5. Spoel de peterselie en hak de blaadjes fijn. Roer ze door de quinoa met erwten en kruid met wat peper en zout.

Serveren

  1. Serveer het gerecht op individuele borden, of in een ruime schaal.

  2. Schep eerst de quinoa met erwten op, leg de stukken gebakken baars erop en werk de bereiding af met de frisse saus met plattekaas.

Recept van :

Designed using Creattica. Powered by WordPress.