Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Paella

Omschrijving

Paella  is een oorspronkelijk Valenciaans en typisch Spaans gerecht, dat oorspronkelijk uit de lagune van Albufera afkomstig is. Het bevat, afhankelijk van de regio, als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis (tomate frito), garrofónes (speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan. Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, het liefst buiten op een houtskool verhitte paella-pan (paellera).

Ingrediënten :

Bereiding :

Voorbereiding

 1. Indien de vis en de kip diepgevroren waren:

  - Laat de vis en de kip oppervlakkig ontdooien en snij in stukjes.

  Verder:
  - Snipper de ui fijn en snij de groene paprika in reepjes.

  - Los het bouillonblokje op in heet water

  - Snij de chorizo in schijfjes van ± 2 cm dik.

Bereiding:

 1. Verhit 3 eetl. olijfolie in een grote pan en stoof de ui en de paprika tot ze lichtjes gekleurd zijn.

 2. Voeg achtereenvolgens de inktvisringen, de blokjes kip, de rijst en de gepelde tomaten toe. Kruid met peper, zout en eventueel met cayennepeper. Laat enkele min. stoven en leng aan met de warme kippenbouillon. Zet het deksel op de pan en laat 10 min. sudderen op een zacht vuur.

 3. Bestrooi met de saffraan en meng goed (de rijst moet mooi geel kleuren). Kruid met paprikapoeder.

 4. Voeg de stukken Alaska pollak toe en meng voorzichtig. Laat 5 min. sudderen.

 5. Verhit intussen 1 eetl. olijfolie en bak de chorizo enkele minuten.

 6. Meng de gebakken chorizo, de mosselen en de erwten onder de paella. Leg er de roze garnalen op en laat nog 5 min. opwarmen op een zacht vuur.

Tip:

 1. Paella is genoemd naar de ‘paellera’, een wijde, halfhoge pan met twee oren, meestal gemaakt van blauw staal. U kan ook een niet te lage, brede braadpan gebruiken.

Noot

Wijn : El Coto Blanco Rioja

Recept van :

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.