Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Zeebaars ‘en croute’ met kruidenmousseline en gesmolten spinazie

Ingrediënten :

de Mousseline

Bereiding :

  1. Klop de eiwitten stevig los en meng ze met het zeezout. Bedek de bodem van een Pyrex-schaal met een laagje grof zeezout. Bestrijk de schoongemaakte zeebaars (bloed en ingewanden verwijderen) met olijfolie en strooi er tijm over. Leg de vis in de schaal en bedek met de rest van het zout. Druk zo stevig mogelijk aan.

  2. Bak gedurende 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C.

  3. Klop de eidooiers met witte wijn en citroensap schuimig op een middelmatig vuur tot de bodem zichtbaar wordt. Roer er druppelsgewijs de geklaarde boter door. Laat de samenstelling niet warmer worden dan 70° c. Smaak af met peper en zout en doe er wat room bij. Werk af met gekuiste en gespoelde fijngesneden kruiden.

  4. Haal het harde steeltje uit de spinazie, spoel ze en smelt deze kort en krachtig in hete boter. Kruid met peper en zout en nootmuskaat.

  5. Breek de zoutkorst en fileer de vis voorzichtig (mag aan tafel gebeuren). Serveer met spinazie en kruidenmousseline.

Opmerking

  1. De zoutkorst houdt het vocht in de vis vast. Het vel houdt het zout tegen. Het resultaat is altijd sappig, smeuïg en aromatisch vlees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.