Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Varkenswangetjes met kriekbier en peperkoek

Ingrediënten :

Bereiding :

 1. Verwarm de oven voor tot 170°C.

 2. Pel de uien en snipper ze zeer fijn. Pel de look en plet de teen tot pulp.

 3. Verhit een grote stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in.

 4. Stoof de stukjes ui, samen met de look. Roer af en toe en laat de uien niet bruin kleuren.

 5. Snij de ontvliesde varkenswangen in twee gelijke stukken.

 6. Verhit ook een braadpan op een matig vuur en smelt er een klont boter in.

 7. Bak de stukken varkenswang goudbruin in de hete pan. Kruid het vlees tussendoor met wat peper en zout. Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer en roer niet in de pan. Enkel de buitenkant van de wangetjes is nu van tel, dus het vlees hoeft binnenin niet gaar te zijn.

 8. Schep de gekleurde stukjes vlees in de stoofpot met ui.

 9. Giet het braadvet uit de pan en zet ze opnieuw op een matig vuur. Schenk het kriekbier over de bodem met aanbaksels van het vlees. Laat het bier opwarmen en roer tussendoor de bakresten los.

 10. Schenk het warme bier in de stoofpot en voeg de kruidnagels toe. Zet het vuur zacht.

 11. Verzamel takjes tijm en blaadjes laurier en bind ze tot een strak kruidentuiltje met behulp van een eindje keukentouw.

 12. Schep een beetje kersenconfituur bij het vleesgerecht.

 13. Smeer een flinke laag scherpe mosterd op de sneetjes peperkoek. Leg deze bijzondere boterhammen (mosterd naar onder) bovenop het stoofgerecht en zet het deksel op de pot.

 14. Gaar de varkenswangen in de oven van 170°C gedurende anderhalf tot twee uur. (Controleer de varkenswangen. Het vlees hoort botermals te zijn.)

 15. Neem tussendoor de tijd om verse frieten te maken en een frisse groene sla naar keuze. Ik verkies waterkers op smaak gebracht met wat olie, azijn en peper en zout.

 16. Verwijder het uitgekookte kruidentuiltje uit de stoofpot en serveer de varkenswangen met saus, frietjes, sla en verse mayonaise.

Recept van :

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.