Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Tournedos met pompoenpuree en gebakken witloof, sausje met Malheur-bier

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Schil de pompoen (1/3) en aardappelen(2/3) en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in gezouten water. Laat alles goed verdampen en maak er puree van. Werk af met 1 eidooier, nootmuskaat en peper en zout. Laat de puree afkoelen.

  2. Maak een basissaus : stoof een fijngesneden sjalot aan in boter en blus het met 1 dl Malheur en 2 dl vleesbouillon

  3. Maak van de afgekoelde puree 4 mooie ronde vormen en bestrooi ze met bloem. Bak ze bruin in boter.

  4. Draai rond de zijkant van het vlees een sneetje spek en steek het vast met een prikker. Bak het vlees aan beide zijden mooi bruin volgens bakwijze. Houd het vlees warm, doe de basissaus in de pan en roer de bakresten los. Dik de saus lichtjes met bruine roux.

  5. Maak het witloof schoon, haal de harde kern eruit en snijd het in lange repen (niet te vroeg om verkleuring te vermijden). Bak het witloof kort en krachtig in hete boter. Het witloof moet nog krokant blijven. Strooi er wat suiker over en giet er een scheutje Malheur bij.

  6. Schik alles op een warm bord en giet er saus rond. Versier met wat groen.

Recept van :

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.