Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Steak met béarnaise, sla en frieten

Ingrediënten :

De Rundssteaks

De Gastrique

Bereiding :

De Gastrique

 1. Gastrique is een ingrediënt voor de Franse klassieker béarnaise saus. Een anijsachtige ei-boter saus met kervel en dragon. 

  Hiervoor doe je alle ingrediënten hiervoor in een steelpannetje en laat je het mengsel tot 1/3 inkoken. Zeef het door en vang de vloeistof op.  Laat afkoelen.

 2. Kuis de salade, snij de tomaten in partjes, maak een mayonaise en snij het teentje look fijn. Doe alles samen in kom en meng dit goed. Breng op smaak met peper en zout.

 3. Maak de aardappelen klaar naar eigen keuze

 4. Bak het vlees in boter volgens bakwijze.

De Béarnaisesaus

 1. Klaar eerst de boter; verwarm die geleidelijk zodat het botervet naar beneden zakt en schuim ze af.

 2. Doe 2 eidooiers in een kleine pot en giet er 5 el gastrique bij. Klop deze stevig tot de bodem zichtbaar wordt op een laag vuur. Het is belangrijk dat de eieren niet warmer worden dan 70°C (dan stollen ze en verliezen hun binding).

 3. Haal de pot van het vuur en doe er al roerend rustig de geklaarde boter bij.

 4. Werk af met verse kruiden (dragon en kervel) en kruid met peper en zout.

Afwerking

 1. Dien het vlees op samen met de béarnaisesaus, een toefje salade en de aardappelen (frietjes in dit geval).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.