Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Rundsgebraad met een bordelaisesaus, witloof, Provençaalse tomaat en wortelpuree

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Schil de aardappelen en wortelen. Snij ze in stukken en kook ze in gezouten water tot ze goed gaar zijn, giet af. Plet de ingrediënten of gebruik een staafmixer. Stoof 1 fijngesneden sjalot aan in boter en doe er de puree bij, alsook een snuifje tijm en een koffielepel suiker. Werk af met een scheutje room en peper en zout.

  2. Kuis de stronkjes witloof en bak ze aan alle zijden bruin in boter. Doe er peper en zout en nootmuskaat bij en giet er 2 dl vleesbouillon over. Plaats 25 min. onder alu-folie in een voorverwarmde oven van 180° C.

  3. Haal het vruchtvlees uit de tomaat. Snijd ui, paprika, courgette, champignons en peultjes in kleine blokjes en stoof ze aan in olijfolie. Kruid met peper en zout en Provençaalse kruiden en doe er fijngesneden knoflook bij. Vul hiermee de tomaten op en strooi er gruyère over. Plaats ze 20 min. in een voorverwarmde oven van 180° C.

  4. Bak het vlees aan alle zijden mooi bruin, kruid het en plaats 8 min. in een voorverwarmde oven van 180° C. Stoof in dezelfde pan de fijngesneden sjalotten aan en blus ze met rode wijn. Giet er vleesbouillon bij en laat alles lichtjes inkoken of gebruik bruine roux.

  5. Snijd het vlees in plakjes van een ½ cm. en verdeel ze in een waaier op 4 warme borden. Verdeel ook de groentjes en werk af met de saus.

Recept van :

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.