Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Rozijnenbrood 1

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Doe de rozijnen in een potje met lauwwarm water. Laat ze op voorhand wellen. (min. 30 minuten)

  2. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig, om een perfect brood te bakken.

  3. Neem de mengpot van de keukenmachine en doe er de suiker in.

  4. Plaats de pot in de keukenmachine en gebruik de klopper als hulpstuk.

  5. Laat de machine op gemiddelde snelheid draaien en voeg de eieren toe. Hou één ei opzij om later het deeg te ‘doreren’.

  6. Laat de machine nu op hogere snelheid draaien tot je een luchtige bleke massa krijgt.

  7. Meet de melk af en doe ze in een pannetje. Verwarm de melk tot ze lauw is.

  8. Brokkel de verse gist in de lauwe melk en roer tot de gist volledig opgelost is.

  9. Voeg de boter in klontjes toe aan de lauwe melk en laat ze rustig smelten. Voorzie een extra klontje boter om later het bakblik mee in te smeren.

  10. Doe de bloem bij het mengsel van suiker en eieren. Voeg ook het zout toe.

  11. Plaats de mengbeker opnieuw in de keukenmachine en gebruik de kneedhaak om alles tot een deeg te kneden.

  12. Schenk tijdens het kneden de lauwe melk met gist en boter bij het deeg. Doe dit geleidelijk aan.

  13. Laat de machine draaien tot je een egaal en elastisch deeg krijgt. Giet intussen de gewelde rozijnen door een zeef en laat ze goed uitlekken.

  14. Laat de keukenmachine op lagere snelheid draaien en voeg de rozijnen toe aan het deeg.

  15. Roer nog even door het deeg, zodat alle rozijnen evenredig verdeeld zijn. Schep het deeg uit de mengschaal en doe het in een diepe schaal, bedekt met een vel plastic vershoudfolie. Gebruik een schaal die het deeg voldoende ruimte laat voor het rijzen!

  16. Laat het deeg zo’n 40 minuten rijzen op een warm plekje in huis, zonder temperatuurschommelingen. Het volume van de massa verdubbelt ongeveer.

  17. Verwarm de oven voor op 180°C.

  18. Gebruik een klontje malse boter om de binnenzijde van de bakvorm mee in te vetten.

  19. Schep het gerezen deeg in de bakvorm en druk het licht aan.

  20. Klop een dooier los met een piepklein scheutje water. Bestrijk de bovenzijde van het deeg met eigeel.

  21. Bak het krentenbrood gedurende 30 à 35 minuten in een oven van 180°C. Controleer regelmatig even, want de exacte baktijd is afhankelijk van het type oven. Trucje: Wanneer je op het brood tikt, en je hoort een holle klank, dan is het gaar.

  22. Haal het brood uit de bakvorm en laat het afkoelen.

Noot

https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/rozijnenbrood

Recept van :

Laat een reactie na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.