Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Mechelse koekoek met duivel saus en creoolse rijst

Ingrediënten :

De Demi-Glacé

De Duivelsaus

De Rijst

Bereiding :

De Demi-Glacé-saus

  1. Spek, gerookt spek en ui zeer bruin aanbakken, ½ wortel en look toevoegen. Blussen met vleesbouillon en met tijm, laurier en tomatenpuree gedurende ½ uur laten koken onder deksel.

De Duivelsaus

  1. Fijngesneden sjalot en gebroken peper in witte wijn en azijn tot de helft inkoken. 3 dl demi-glacésaus aan toevoegen. Kruid met peper en zout en cayenne.

De Mechelse Koekoek

  1. Versnijd de Mechelse koekoek en maak de stukken kleiner. Kruid de stukken, bak ze aan in een braadpan en giet er de duivel saus over. Laat onder een deksel gaarkoken op een laag vuur (10 –20 min.).

De Creoolse Rijst

  1. Maak de creoolse rijst : stoof de fijngesneden sjalotten aan in boter. Doe de rijst erbij en laat de vetstof erin trekken. Bevochtig met bouillon en kruid met tijm, laurier en peper en zout. Roer goed om, leg er boterpapier en een deksel op en plaats dit gedurende 20 min. in een voorverwarmde oven van 160°C.

De Champignons

  1. Snijd de champignons in plakjes, de paprika in blokjes en concasseer de tomaat. Laat de rijst nog even uitdampen en roer de groenten erdoor. Smaak af.

Afwerking

  1. Verdeel de rijst in het midden van 4 warme borden en maak er een putje in en leg daarin de stukjes gevogelte. Werk de saus op met een klompje koude! boter en verse dragon.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.