Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Kabeljauw met gegrilde tijgergarnalen, Mesclun en kruidenmousseline

Ingrediënten :

De Specerijkoekjes

De Kruidenmousseline

Bereiding :

  1. Bak de fijngesneden sjalot en knoflook kort in olijfolie. Voeg de risottorijst toe en laat kort meebakken. Bevochtig met wijn en een scheut gevogeltebouillon. Roer en laat zachtjes koken tot het vocht is opgenomen door de rijst. Voeg opnieuw bouillon toe en roer. Ga zo verder tot de rijst gaar is. Werk af met Parmezaankaas en enkele druppels citroensap.

  2. Maak de specerijenkoekjes : snij brede lange repen uit het deeg en strijk het lichtjes in met eiwit. Bestrooi met specerijen, maanzaad, sesamzaad. Leg de reepjes op boterpapier en bak deze 2 à 4 min. in een voorverwarmde oven van 200°C. Bewaar in een afgesloten doos.

  3. Pel de garnalen en steek ze op een spies, strijk ze in met olijfolie. Kruid met oregano en pikante kruiden. Grill ze kort en krachtig. Houd warm.

  4. Snij het vel van de kabeljauw in , kruid de vis en bak op de velkant in olijfolie. Gaar de vis verder in de oven of onder aluminiumfolie.

  5. Maak een mousselinesaus : klop de eidooiers met witte wijn en citroensap zeer luchtig op een middelmatig vuur tot de bodem zichtbaar wordt. Zet het fornuis af en roer er blokjes boter door. Breng op smaak met peper en zout, een scheutje room en fijngesneden verse kruiden.

  6. Breng de Mesclunsla op smaak met notenolie, citroensap en grof zeezout.

  7. Verdeel de risotto op 4 warme borden en schik er de kabeljauw, met velkant naar boven, op. Leg de tijgergarnalen er bovenop en eindig met een toefje salade. Plaats er een koekje tegen en giet de saus er rond. Druppel kruidenolie over het gerecht en geef één draai van de pepermolen.

Recept van :

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.