Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Jonge duif “clamard” met aardappelkroketjes

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Maak de duiven proper en kruid ze rondom met peper en zout. Bak ze mooi bruin in hete boter. Overgiet de duif met de helft van de witte wijn en de bouillon en plaats ze, samen met het kruidenboeket, gedurende ongeveer 1 uur in een oven van 180°C (doe met behulp van een lepel regelmatig bakvocht over de duif).

  2. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Pureer ze en breng op smaak met een eidooier, peper en zout en nootmuskaat. Maak er, met behulp van een spuitzak, lange kroketten van. Laat ze afkoelen en snijd ze in stukken van 4 à 5 cm. Haal ze achtereenvolgens door losgeklopt eiwit en paneermeel.

  3. Haal de duiven uit de kookpot en houd het vocht apart. Bak nu in dezelfde pan het spek met het fijngesneden sjalotje aan en voeg er daarna de doperwtjes aan toe. Doe er de rest van de bouillon, de witte wijn en het aparte vocht bij en laat alles samen met de duiven nog een 10-tal minuutjes pruttelen.

  4. Laat de saus eventueel inkoken of doe er wat bruine roux bij en doe er op het laatste moment de (grofgesneden) slablaadjes bij en smaak af.

  5. Bak de aardappelkroketten (niet te veel tegelijk) in een frituur van 180°C.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.