Vanilleroomijs
Ingrediënten :
Voor 1,5 L vanilleijs:
De Chocoladesaus
Verder...
Bereiding :
-
De melk en room met het opengesneden vanillestokje aan de kook brengen.
-
De eidooiers met de suiker met behulp van een klopper krachtig mengen tot een ruban.
-
Giet de warme melk geleidelijk bij de eiermassa; blijf voortdurend mengen met een spatel. Verwijder het vanillestokje.
-
Blijf mengen met een spatel tot de crème de zijkant van de kookpot of spatel blijft bedekken. Laat de saus vooral niet koken. Laat afkoelen.
-
Giet de massa in een ijsturbine en laat zacht of stevig invriezen. Bij gebrek aan een ijsmachine kan de massa ook gewoon in de diepvriezer geplaatst worden (ca. 4 uren), maar dan wel regelmatig mengen. Men bereikt maar een matig resultaat.
-
Maak warme chocoladesaus : Verwarm water en suiker en laat lichtjes inkoken. Doe er in stukken gebroken donkere chocolade bij en smelt au bain marie; roer weinig. Werk af met honing en een klompje boter.
-
Klop room en bloemsuiker stijf.
Tip
-
- Het is tijdens het bereiden van roomijs noodzakelijk, een volstrekte hygiëne toe te passen.
- Dit basisrecept kan door toevoeging van andere smaken, zoals chocolade, fruit, vruchtencoulis en dergelijke... eindeloos gevarieerd worden.
- Vries de porties in goed afsluitbare doosjes in.