Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Zeeduivel met mosterdkorst, geplette aardappel met waterkers en ei

Omschrijving

Zeeduivel, ook wel staartvis of lotte genoemd, is samen met de zeewolf een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten. Zeeduivel is gemiddeld 1 meter lang en kan 2 meter lengte bereiken met een gewicht van 30 tot 40 kg. Dergelijke grote exemplaren zijn echter minder geschikt voor consumptie. Aan boord verwijderen de vissers de kop om economische (gewicht) en esthetische redenen (lelijke kop). Enkel het lichaam dat op een staart lijkt, wordt in de winkel te koop aangeboden.

Zeeduivel is een ware delicatesse. De vis heeft wit, stevig vlees dat wat zoetig van smaak is. De meeste zeeduivels worden in de ondiepe kustwateren van Frankrijk, Spanje en Engeland gevangen en vers aangevoerd. Het is bovendien een bijzondere vis: omdat hij goed gecamoufleerd is zien de andere vissen hem niet. Hij ligt op de bodem te wachten op zijn prooi. Op zijn kop heeft hij een lange dunne stekel, een soort vlaggenstok met in de top een vlaggetje (pluimpje). Hiermee zwaait hij heen en weer en lokt andere dieren die hij dan met zijn enorme bek naar binnen zuigt. Lokaal wordt hij trouwens ook roggenvreter en hozenmond genoemd en rond de eeuwwisseling werd zeeduivel zelfs terug over boord gegooid omdat bijgelovige vissers overtuigd waren dat dit monster een onheilsbrenger was. De 'staart' heeft geen graten, enkel een centraal been, en het visvlees is zeer vast en smakelijk.

Ingrediënten :

Bereiding :

 1. Spoel de aardappelen en breng ze in een pot gezouten water aan de kook. Je hoeft ze niet te schillen.

 2. Prak de boter met de panko, wat peper en zout, een koffielepel mosterd en de graanmosterd in een kommetje.

 3. Verdeel de zeeduivel in gelijke porties en kruid de vis met peper en zout. Laat een klontje boter smelten in een pan en kleur de stukken vis kort in de hete boter. Schik de vis in een ovenschaaltje en verdeel de mosterdkorst over de vis. Houd de ovenschaal nog even apart.

 4. Kuis en was de waterkers en laat even uitlekken.

 5. Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn, spoel ze even onder koud water en pel ze.

 6. Snijd de sjalot fijn en plet de look. Laat een klontje boter smelten in een pot en stoof er de sjalot en de look in aan. Snijd de aardappelen in stukjes en voeg ze toe aan de sjalot en de look.

 7. Schuif de vis onder de grill. Houd dit goed in het gaten en speel wat met de plaatsing: wanneer de vis te snel gaart of korst, zet je de vis een niveau lager in de oven.

 8. Kook de eitjes zacht in 6 minuten.

 9. Voeg de zure room toe aan de aardappelen en ga er kort met een pureestamper door. Snijd de waterkers grof en meng hem onder de aardappelen. Laat het geheel nog even opwarmen en kruid met peper en zout.

 10. Haal de vis uit de oven en pel de eitjes.

 11. Schep een lepel geplette aardappel met waterkers op een bord, leg er een stuk vis bij en werk af met een zachtgekookt eitje.

Sleutelwoorden: Zeeduivel, lotte, staartvis, mosterd, waterkers
Recept van :

Laat een reactie na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.