Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Kip in currysaus met rijst

Omschrijving

Het is niet meer van deze tijd om kip curry zonder groenten te serveren. Daarom  maken we een ander recept  met boksoi, het kleine broertje van de paksoi. Een klassieker met een stukje groen erbij.

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Verwarm de kippenbouillon (of het water).

  2. Smelt een klont boter in een grote stoofpot (cocotte).

  3. Breek de kippenbillen ongeveer halverwege, zodat je het gewricht kan doorsnijden. Zo verdeel je de kippenbil in de drumstick en de dij.

  4. Kruid de stukken kip met peper, zout en kippenkruiden.

  5. Kleur de kip rondom in de boter.

  6. Pel de ui en snipper ze zeer fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot op een matig vuur. Stoof de snippers ui kort in de hete olie. Laat ze niet kleuren.

  7. Giet de rijst bij de ui en roer. Laat de rijst kort meebakken.

  8. Schenk de hete bouillon (of het water) bij de rijst, volgens de verhouding een derde rijst en twee derde vocht. Zet het deksel op de pot.

  9. Laat de rijst ongeveer 10 minuten garen op een zacht vuur tot de korrels al het vocht hebben opgeslorpt. Roer niet, maar controleer regelmatig en voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe.

  10. Haal de kip uit de stoofpot en leg ze in een ovenschaal. Laat de kip zo’n 20 minuten verder garen in de oven op 180°C.

De Saus:

  1. Giet wat vet uit de stoofpot en smelt er een nieuw klontje boter in voor de saus.

  2. Pel de uien. Snijd ze in grove stukken en laat ze aanstoven in de boter.

  3. Snijd ook de appels rond het klokhuis in grove stukken. Laat mee aanstoven.

  4. Bind de tijm en de laurier samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg de kruidentuil in de stoofpot.

  5. Kruid met kippenkruiden, currypoeder en kurkuma. Laat even meebakken.

  6. Bevochtig met het appelsap en een scheutje appelazijn.

  7. Doe de kokosmelk erbij. Laat de saus even garen onder deksel.

Afwerking en Serveren:

  1. Breng water aan de kook met een snuif zout.

  2. Spoel de boksoi schoon en snijd de stronken overlangs in twee. Kook de boksoi kort in het water.

  3. Werk de rijst af met zout, sesamzaadjes en een scheutje sesamolie.

  4. Vis de kruidentuil uit de saus. Mix de saus met een staafmixer en giet ze door een zeef. Kruid de saus met een snuifje zout en cayennepeper.

  5. Serveer de kip met de currysaus en een portie rijst. Geef er de groene groente bij.

Laat een reactie na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.