Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Gemarineerde varkensreepjes in de wok, met gemberrijst

Ingrediënten :

De Varkensreepjes

Verder...:

Bereiding :

Het Vlees

 1. Snij de rode chilipper overlangs in twee en verwijder de gevaarlijk pittige zaadjes. Snij de halve chilipepers overlangs in repen die je vervolgens in fijne stukjes hakt.

 2. Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.

 3. Pel de tenen knoflook en plet ze tot pulp. Gebruik mijn techniek waarbij ik de look plet met de zijkant van het lemmet van een koksmes, of – keep it simple – en grijp naar de lookpers.

 4. Snij het stuk mager varkensvlees in plakken van een kleine centimeter breed. Snij deze vervolgens in gelijke reepjes van eenzelfde dikte. Gebruik een vlijmscherp mes.

 5. Meng de reepjes vlees met de lookpulp, de uiringen en de stukjes chilipeper.

 6. Schenk de stroperige ketjap manis en de klassieke sojasaus over het vlees met groenten. Meng alles en laat de bereiding maximaal een uur marineren in de koelkast.

 7. Maak nadien de snijplank schoon, waarop je het rauw varkensvlees hebt versneden.

Verder...

 1. Pel de sjalotten en het stukje gemberwortel. Snij de sjalotten eerst overlangs in twee en daarna in zeer fijne snippers.

 2. Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot of ruime pan, op een matig vuur.

 3. Stoof de snippers sjalot glazig in de hete olie. Rasp de vezelige gember en roer de pulp doorheen de sjalotstukjes.

 4. Doe de losse rijst in de pot met sjalot en gember. Jeroen verkiest de aromatische basmati.

 5. Schenk een dubbele hoeveelheid water over de rijst, roer even en plaats het stoommandje (van bamboe) erop. Breng de rijst aan de kook op een zacht vuur.

 6. Snij uit een (diepgevroren) bananenblad een rondje en bedek er de bodem van het bamboe-mandje mee. Had je geen gelegenheid om naar de Oosterse supermarkt te gaan? Gebruik dan een vel bakpapier.

 7. Pluk de bladeren van de Chinese kool en spoel ze in ruim water. Laat ze uitlekken en scheur de knapperige bladnerven los van het fijnere blad. De stukken bladnerf snij je fijn.

 8. Plaats het mandje bovenop de pot met rijst. Plaats het bamboe deksel erop en laat de stukken kool een klein kwartier stomen op het zacht vuur.

 9. Hou tussendoor ook de rijst in de gaten.

 10. Zet de wok op een stevig vuur. Laat ze voldoende lang verhitten.

 11. Spoel de lente-uitjes, maak ze schoon en snij het bleke en lichtgroene deel in fijne ringen. Hou de fijne uiringen opzij.

 12. Strooi de zwarte en bleke sesamzaadjes in de hete wok en laat ze kort roosteren. Je hoort ze knisperen. Door het roosteren geven de zaadjes veel meer smaak af. Doe de gepofte sesam nadien in een potje en zet de zaadjes opzij.

 13. Schenk een scheut arachideolie (met een neutrale smaak) in de hete wok.

 14. Schep de varkensreepjes uit de marinade. Doe ze in de pan en bak het vlees kort en krachtig. Voeg er een paar minuten later de marinade aan toe en roer.

 15. Schep de gare gemberrijst in een grote serveerschaal. Leg er de stukken gestoomde Chinese kool bovenop.

 16. Druppel een beetje sesamolie over de gare rijst met kool.

 17. Schep het gewokte varkensvlees erover en werk het gerecht af met de snippers lente-ui en de geroosterde sesamzaadjes.

 18. Verhuis de schaal naar de tafel en val aan.

Recept van :

Laat een reactie na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.