Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Gebraden hazenrug met 2 sauzen en winterfruitgarnituur

Ingrediënten :

De Peertjes

De Veenbessen

De Appelpareltjes

Bereiding :

 1. Kuis de hazenrug op : vliezen en vet verwijderen. Kruid voldoende met peper en zout en bruin de rug kort aan alle kanten in boter. Houd apart.

 2. Deglaceer de pan met een scheutje calvados en wild fond. Verdeel de saus in 2 :
  - Een “Grand Veneur”saus : doe er 1 el aalbessenkonfituur bij en laat de saus voor de helft inkoken. Giet er vervolgens 2 dl room bij, laat opnieuw inkoken en dik met weinig blanke roux. Breng op smaak met peper en zout.
  - Een klassieke wild saus : laat de fond voor de helft inkoken en dik eventueel met bruine roux. Smaak af.

 3. Maak de aardappelpuree : schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook ze gaar in gezouten water. Snijd een ½ ui en 4 sneetjes spek fijn en bak eerst de ui krokant in weinig boter en doe er vervolgens de spek bij. Pureer de aardappelen en meng er ui en spek door. Breng op smaak met 1 dooier, nootmuskaat en peper en zout. Houd warm.

 4. Borstel de champignons proper en haal ze achtereenvolgens door een losgeklopt ei en paneermeel. Bak ze krokant en bruin in frituurvet. Laat uitlekken op keukenpapier en kruid met peper en zout. (kook te grote champignons kort op voorhand)

 5. Schil de peertjes met een draaibeweging en snij het hoedje eraf. Haal de binnenkant eruit en pocheer ze in water (tot ze net onder staan) met suiker, kaneel, een snuifje tijm, 1 laurierblaadje en kurkuma.

 6. Bereid de veenbessen : doe alle ingrediënten in een kleine kookpot en kook de veenbessen gaar tot confituur. Roer regelmatig.

 7. Maak de appelpareltjes : lepel met behulp van een rond groentelepeltje bolletjes uit de appel. Bak de appelbolletjes kort en krachtig in bruine boter. Doe er suiker en honing over en flambeer voorzichtig met calvados.

 8. Plaats de hazenrug 15 min. in een voorverwarmde oven van 200°C.

De Afwerking

 1. Neem 4 warme borden, verdeel de peertjes en vul ze met veenbessen en zet het hoedje er op.

 2. Vul een dresseerring met puree en leg er gefrituurde champignons op.

 3. Verdeel de appelpareltjes, versnijd de hazenrug, haal de filets eraf met vork en lepel en snijd ze tenslotte in schuine stukken.

 4. Giet beide sauzen over het vlees en versier met een takje groen.

Recept van :

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.