Cassoulet van eend

Cassoulet van eend

Omschrijving

Een topgerecht, afkomstig uit de streek van Carcassonne in de Midi-Pyreneeën (Fr).  Het is gebaseerd op bonen en vlees, klaargemaakt in 'La Cassole'.

De ingrediënten bestaan onder andere uit witte bonen ('haricots lingots'), water, tomatenpuree, zout, kruiden, gekonfijte eendenboutjes ('manchons de canard confits'), worstjes ('saucisses de Toulouse grillées') en eenden-, ganzen- of varkensvet.

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Laat de bonen min. 10 uren weken in voldoende water.

  2. Konfijt (confit : zachtjes garen in zijn eigen vet net beneden het kookpunt. Dit geeft een lange bewaartijd) de eend gedurende 2 uren in ganzen- of eendenvet. Het vet moet lichtjes bewegen maar niet doorkoken. Kruid met peper en zout en 1 fijngesneden teentje look.

  3. Maak een tomatensaus : stoof ui, wortel, selder en look aan in eendenvet. Doe er een kruidenboeket bij en bevochtig met 4 dl vleesbouillon en tomatenpulp. Bak de in reepjes gesneden spek aan zonder vet.

  4. Mix de saus wanneer de groentjes gaar zijn en voeg het spek en de uitgelekte bonen er aan toe. Laat verder pruttelen tot de bonen gaar zijn.

  5. Haal de eend billen uit het vet wanneer het vlees vlot van het been gaat en leg ze in de bonensaus. Serveer dit gerecht in een diep bord met een sneetje brood erbij.

Tip

  1. Normaal wordt dit gerecht gemaakt in een cassole (geëmailleerde gietijzeren pot). Een tweede manier van bereiden is alle ingrediënten samen in een pot doen en garen in de oven met een krokant korstje als gevolg.

Recept van :

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *