Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Ovenschotel met prei, wortel, bloemkool/aardappelpuree en gerookte zalm

Ingrediënten :

De Groentenlaag :

Bereiding :

Video
  1. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook, doe de bloemkool en aardappelen in het water, voeg een snuifje zout toe en laat 10 à 15 minuten koken, tot alles door en door gaar is. Zet het vuur uit, giet de bloemkoolroosjes en aardappelen af, laat ze uitlekken en stort ze opnieuw in de kookpot. Voeg de plantaardige drink, een rijkelijke hoeveelheid nootmuskaat en de mosterd toe. Kruid af met peper en zout en stamp tot een puree.

De Groentenlaag :

  1. Verwarm de olijfolie in een grote pan op het vuur en stoof de ui hierin aan met een flinke snuif zout. Voeg de wortelen en de prei toe en laat de groenten zo’n 5 à 10 minuten stoven, met het deksel op de pan, tot ze gaar zijn

  1. Haal de blaadjes boerenkool van de nerf, spoel ze grondig en zwier ze droog. Snijd de boerenkool vervolgens in dunne reepjes, voeg bij de andere groenten en laat 1 à 2 minuten meestoven.

  1. Doe het plantaardige alternatief voor room, de dragon en de graantjesmosterd erbij. Kruid af met peper en zout en roer goed om.

  1. Scheur de plakjes gerookte zalm in kleine stukjes boven de pan. 

Serveren:

  1. Stort de groenten in een ovenschaal en verdeel er de puree over. Plaats 5 à 10 minuten onder de grill, tot de puree een kleurtje krijgt alvorens te serveren.

Noot

Recept van :

Designed using Creattica. Powered by WordPress.