Macaroni alla puttanesca. Oftewel letterlijk vertaald 'Macaroni op boerenwijze'. Ontstaan omstreeks het midden van de twintigste eeuw. Net als veel andere beroemde gerechten is ook deze waarschijnlijk ontstaan door creatief te zijn met de beperkte hoeveelheid aan ingrediënten die men in huis had. Als vis neem je het best tonijn omdat de smaken heel goed bij mekaar passen.
Laat de grill van de oven heet worden.
Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de pasta beetgaar.
Laat de olijfolie heet worden in een pot. Pel de uien, snijd ze in repen en stoof ze aan in de olie. Plet en plet de look en laat mee stoven
Snijd de selder in blokjes, snijd de ansjovisfilets fijn en stoof ze mee aan. Voeg er de kappertjes aan toe.
Voeg de olijven toe, gevolgd door de tonijn en de kerstomaatjes. Laat even meestoven.
Kruid de groenten met de oregano en voeg er de witte wijn aan toe. Laat de witte wijn bijna volledig wegkoken. Voeg vervolgens de chiliflakes, de tomatenblokjes en de passata toe.
Schep de mascarpone in de saus en meng alles goed onder elkaar.
Breng de saus op smaak met de cayennepeper, het zout en het gerookt paprikapoeder. Meng de gare pasta onder de saus.
Schep het geheel in een ovenschaal en strooi er de gemalen mozzarella over. Laat nog een tiental minuten gratineren onder de hete grill en serveer.