Pappardelle en tagliatelle zijn twee soorten Italiaanse lintpasta. Jeroen serveert de pasta op originele wijze met prei, en die snijdt hij in even brede linten om ze daarna onder elkaar te mengen. Deze 'preipasta' serveert hij met pittige diaboliquesaus, op basis van tomaten en whiskey, en gebakken scampi's. Soms hoef je het niet ver te zoeken om een topresultaat op tafel te zetten.
Pel de scampi’s en hou de pantsers bij. Hiermee maak je straks de saus.
Breng een pot gezouten water aan de kook.
Zet een wok op het vuur en laat er een flinke scheut neutrale olie in opwarmen.
Pel de ui en de look en snipper ze fijn.
Schroei de gepelde scampi’s ondertussen kort aan beide kanten in de hete olie en kruid ze met peper. Haal de scampi’s uit de olie en hou ze even apart.
Voeg nu de pantsers toe aan de olie, gevolgd door de ui en de look. Laat een tijdje bakken.
Verwijder ondertussen een deel van het groen van de prei. Spoel de prei onder koud stromend water en laat hem even uitlekken.
Voeg er de tijm en de laurier aan toe.
Blus de pan met whisky. Laat volledig droogkoken en voeg daarna de witte wijn toe. Laat de witte wijn inkoken.
Voeg de ketchup en een scheutje water toe. Breng de saus aan de kook en laat ze een vijftal minuten zachtjes koken.
Kook de pasta zoals vermeld staat op de verpakking.
Snijd de stengels prei in brede linten. (Ongeveer dezelfde breedte als de lintpasta.)
Meng de room onder de saus en laat nog even zachtjes pruttelen.
Voeg de preistengels 1 à 2 minuten voor het einde van de gaartijd van de pasta toe aan het kookwater.
Zeef de saus en vang ze op in een andere kookpot.
Snijd de kerstomaatjes in vier. Hou er een paar apart. Voeg de rest samen met de gebakken scampi’s toe aan de gezeefde saus. Laat ze kort garen in de saus.
Giet intussen de pasta en de prei af en schep ze allebei in een kom. Kruid met wat extra peper en zout en giet er een scheutje fijne olijfolie bij. Meng de pasta en de prei goed onder elkaar.
Schep wat pasta met prei in een grote schaal of op een bord, lepel er een ruime portie saus met scampi’s over en werk af met een paar koude kerstomaten.