Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Zeebaars met groenten en aardappelpuree

Ingrediënten :

Bereiding :

De ovenschotel met vis:

 1. Pel de sjalot en snij ze in grove reepjes of snippers. Kneus de gepelde tenen look.

 2. Snij het stuk venkel in grove stukken. Verwijder wel het taaie hart bij de steel van de groente.

 3. Snij de tomaten in grove stukken en doe hetzelfde met de geschilde wortel.

 4. Zet een braadslee op je fornuis. Stook er een matig vuur onder en schenk er een flinke bodem olijfolie in. (de olie is ook de saus)

 5. Doe de stukken sjalot, venkel, wortel en tomaat in de braadslee, samen met de gekneusde looktenen. Laat de groenten alvast stoven en roer af en toe. Voeg wat versgemalen peper en een beetje zout toe.

 6. Snij de opgelegde artisjokharten in grote stukken en verdeel ze samen met de kappertjes en de kleine olijven over de groenten.

 7. Breek een tak rozemarijn en verdeel het kruid samen met takjes oregano over de bereiding. Meng alles.

 8. Verwarm de oven voor tot 200°C.

 9. Opmerking: Controleer of de vis zorgvuldig ontschubd is. Schraap met een scherp koksmes van de staart richting de kop. Spoel nadien de losgeschraapte schubben van de vis.

 10. Knip de staart en de vinnen van de zeebaarzen en leg de vissen bovenop de gestoofde groenten. Kruid ze met wat versgemalen peper en zout.

 11. Schuif de braadslee in de hete oven van 200°C en gaar de vis met groenten in ongeveer 15 minuten.

 12. Tip: Zet de ovengrill even op, zodat het visvel wat kleur krijgt en krokant wordt.

 13. Snipper de pijpjes bieslook fijn.

 14. Serveer de ovengroenten op een schaal en leg er de zeebaarzen bovenop. Lepel wat braadvocht over de bereiding en eindig met snippers bieslook en/of peterselie.

De Aardappelpuree:

 1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.

 2. Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree. Voeg de eidooiers toe, een flinke scheut fijne olijfolie, een scheutje melk en een snuif zout.

 3. Schep de fijne puree met olijfolie in een kom.

Recept van :

Laat een reactie na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.