Vogelnestjes met aardappelpuree

Kookmethode
Land van herkomst
Menugang
Beschrijving

Het klassieke Vlaamse vogelnestje is een flinke gehaktbal met daarin een hardgekookt eitje. Vaak wordt zo'n vogelnestje in de friteuse gegooid, maar Jeroen bakt het liever in de pan. Nog een snelle kruidige tomatensaus erbij, en dan rest je enkel nog de keuze tussen smeuïge aardappelpuree of verse frietjes.

Ingrediënten :
  • 5 Ei
  • 900 gr Gehakt (Gemengd...)
  • Peper
  • Zout
  • 3 el Paneermeel
  • Nootmuskaat
  • Boter
  • 1 scheutje Olijfolie
  • 3 Ui
  • 1,5 tl Suiker
  • 120 gr Tomaat (...puree)
  • 1,5 tl Sambal Oelek (Naar smaak)
  • 7,5 cl Wijn (Rode...)
  • 800 gr Tomaat (...vlees of blokjes in blik)
  • Basilicum (Verse...)
  • Tijm (Verse...)
  • Oregano (Verse...)
  • Aardappel (...puree of frietjes)
Bereiding :
  1. Breng een pot water aan de kook en kook de eieren hard. Reken 9 à 10 minuten. Hou één ongekookt ei opzij voor de gehaktbereiding.

  2. Koel de eieren af onder koud stromend water en pel ze. Zet ze even opzij.

  3. Neem een ruime mengschaal en doe er het gehakt in. Voeg een snuifje zout en wat peper van de molen toe.

  4. Breek het extra ei en voeg het bij het gehakt.

  5. Strooi het paneermeel over het vlees en rasp wat verse muskaatnoot.

  6. Was je handen en kneed het gehakt tot een stevig, maar niet te droog mengsel.

  7. Nu kan je de vogelnestjes maken. Rol een gehaktbal van zo’n 5 à 6 cm dik. Leg de bal in je hand en duw er een kuiltje in, ter grootte van een ei. Leg een hardgekookt ei in het kuiltje en kneed er het vlees rond. Druk de gehaktbal goed aan en rol het vlees door je handen, tot je een egale boulet krijgt die het ei naadloos omsluit.

  8. Leg de vogelnestjes op een groot bord en hou ze even opzij.

  9. Verwarm de oven voor op 180°C.

  10. Zet een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

  11. Geef de vogelnestjes een goudbruin korstje. Rol de gehaktballen regelmatig even om. De vogelnestjes hoeven binnenin niet gaar te zijn.

  12. Leg de gekorste vogelnestjes in een ovenvaste schotel en bak ze 25 tot 30 minuten in de oven op 180°C.

  13. De Tomatensaus:
  14. Zet een stoofpot op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.

  15. Pel de uien en snipper ze grof. (Later zeven we de saus.) Stoof de stukjes ui in de hete olijfolie. Roer regelmatig even in de pot.

  16. Voeg er een schepje suiker en de geconcentreerde tomatenpuree bij. Schep ook wat sambal in de pot. Heb je liever geen pikante toets aan je saus, dan kan je de sambal gerust weglaten.

  17. Laat alles enkele minuten bakken. Roer regelmatig even in de pot.

  18. Schenk de rode wijn bij de groenten en laat de wijn voor een groot deel verdampen.

  19. Giet de tomatenstukjes erbij.

  20. Knip de verse kruiden (enkele takjes tijm, oregano en basilicum), spoel ze even onder stromend water en hak ze fijn. Verwijder eventuele taaie takjes. Strooi de fijne kruiden in de pot en laat de saus 10 minuten pruttelen op een zacht vuur.

  21. Mix de saus fijn met de staafmixer. Neem een tweede pot en zet er een fijne zeef bovenop. Schep de saus met een pollepel in de zeef en druk ze er met de bodem van de lepel doorheen. De pulp die je overhoudt, mag weg.

  22. Proef de saus en voeg naar smaak wat peper en zout toe.

  23. Afwerking:
  24. Prik diep in de vogelnestjes om te controleren of ze gaar zijn. Als er geen vleesrestjes aan de prikker blijven kleven, zijn de vogelnestjes gaar.

  25. Snij elke gehaktbal middendoor en leg de helften op het bord.

  26. Schenk er enkele lepels tomatensaus rond.

  27. Serveer de vogelnestjes met aardappelpuree of frietjes.