Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Vlaamse pot-au-feu

Voorbereidingstijd 60 minuten Totale tijd 1 uur
Calorieën: 368

Omschrijving

Bijna hetzelfde recept als Rundsstoofvlees op Vlaamse wijze maar hierin zijn groenten meegegaard met het vlees.

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Voorbereiding

    Snij de wortelen in stukken.

Bereiding de dag voordien

  1. Breng het abdijbier tot aan het kookpunt en voeg het stoofvlees toe. Kruid met de tijm, de laurier, peper en zout. Dek af en laat 1 u 30 min. sudderen. Schep af en toe het schuim weg met een schuimspaan.

  2. Voeg de stukjes wortel, de (diepgevroren) schorseneren en de spruitjes toe.

  3. Laat nog 15 à 30 min. sudderen. Het vlees moet goed gaar zijn. Zet koel weg.

De dag zelf

  1. Verwarm de stoofschotel op een zacht vuur. Bind naar smaak met instantsausbinder. Kruid indien nodig bij met peper en zout.

Afwerking

  1. Dien op met natuuraardappelen.

Tip

  1. - Ook lekker met varkensstoofvlees.
    - U kan de aardappelen ook in de stoofpot verwerken. Kies dan wel vastkokende aardappelen (bv. Nicola) en voeg ze ongekookt toe wanneer u de stoofschotel opwarmt. Laat dan nog 15 à 20 min. sudderen tot ze gaar zijn.
    - U kan ook ± 150 g blokjes gerookt spek meestoven, voor extra smaak.
    - Laat uw stoofschotel altijd zachtjes pruttelen. Hevig koken is uit den boze: het vlees wordt niet zo mals en de smaakstoffen gaan verloren.

Noot

Dranksuggestie:

Bier:  Postel Blond Belgisch abdijbier van hoge gisting (7 % vol.), met zuivere en fruitige aroma's (druiven, sinaas). Aangenaam zachte smaak, met droge hopachtige wort.

Wijn:  Piana del Sole D.O.C. Brindisi Rosso Italië

Sleutelwoorden: Runderstoofvlees, Pot au Feu
Recept van :

Designed using Creattica. Powered by WordPress.