Vlaamse pot-au-feu
Omschrijving
Bijna hetzelfde recept als Rundsstoofvlees op Vlaamse wijze maar hierin zijn groenten meegegaard met het vlees.
Ingrediënten :
Bereiding :
-
Voorbereiding
Snij de wortelen in stukken.
Bereiding de dag voordien
-
Breng het abdijbier tot aan het kookpunt en voeg het stoofvlees toe. Kruid met de tijm, de laurier, peper en zout. Dek af en laat 1 u 30 min. sudderen. Schep af en toe het schuim weg met een schuimspaan.
-
Voeg de stukjes wortel, de (diepgevroren) schorseneren en de spruitjes toe.
-
Laat nog 15 à 30 min. sudderen. Het vlees moet goed gaar zijn. Zet koel weg.
De dag zelf
-
Verwarm de stoofschotel op een zacht vuur. Bind naar smaak met instantsausbinder. Kruid indien nodig bij met peper en zout.
Afwerking
-
Dien op met natuuraardappelen.
Tip
-
- Ook lekker met varkensstoofvlees.
- U kan de aardappelen ook in de stoofpot verwerken. Kies dan wel vastkokende aardappelen (bv. Nicola) en voeg ze ongekookt toe wanneer u de stoofschotel opwarmt. Laat dan nog 15 à 20 min. sudderen tot ze gaar zijn.
- U kan ook ± 150 g blokjes gerookt spek meestoven, voor extra smaak.
- Laat uw stoofschotel altijd zachtjes pruttelen. Hevig koken is uit den boze: het vlees wordt niet zo mals en de smaakstoffen gaan verloren.
Noot
Dranksuggestie:
Bier: Postel Blond Belgisch abdijbier van hoge gisting (7 % vol.), met zuivere en fruitige aroma's (druiven, sinaas). Aangenaam zachte smaak, met droge hopachtige wort.
Wijn: Piana del Sole D.O.C. Brindisi Rosso Italië