Varkensschenkel met Rodenbach Grand Cru, krieltjes en wortelen

Kookmethode ,
Land van herkomst
Menugang
Ingrediënten :
  • 2 Varkensschenkel
  • Boter
  • 3 Ui
  • 2 teentjes Look
  • 2 potjes Champignon
  • 200 g Spek (Gerookt, dik gesneden)
  • 2 el Mosterd
  • 2 el Siroop (Peren...)
  • 3 flessen Bier (Flesjes Rodenbach Grand Cru)
  • 5 sneetjes Peperkoek
  • 3 Tijm
  • 3 Laurier
  • 2 Kruidnagel
  • 4 Jeneverbessen
  • 800 g Aardappel (Kriel...)
  • 500 g Wortel
Bereiding :
  1. Laat een klont boter smelten in een grote pot. Kruid de varkensschenkels met peper en zout en kleur ze in de boter.

  2. Snijd de uien en de look fijn. Haal de gekleurde schenkels uit de pot en giet het vet weg. Voeg een nieuw klontje boter toe en stoof er de uien en look in aan.

  3. Snijd de champignons in twee en voeg ze toe. Snijd het spek in grote stukken en voeg toe. Voeg er de stroop en de mosterd aan toe, gevolgd door de peperkoek en het bier.

  4. Zorg nu voor de kruiding: doe er een bouquet garni bij, samen met wat kruidnagel en enkele jeneverbessen. Leg de schenkels er weer bij en kruid met flink wat peper en wat zout. Schuif de pot in een voorverwarmde oven van 160°C en laat de schenkels minstens 2 uur garen, tot ze helemaal gaar zijn.

  5. Snijd de krieltjes en de wortelen ‘en cocotte’, dit is tonvormig, en kook ze gaar in gezouten water.

  6. Laat een klontje boter smelten in een pan en bak de wortelen en de aardappelen kort even op. Snipper wat tijm fijn en voeg hem toe en kruid met peper en zout.

  7. Haal de schenkels uit de oven en schep ze in een grote schaal met wat saus. Lepel de groente erover en strooi er wat peterselie over.