Varkensmignonnettes met Tempelier-bier en broccoligratin

Kookmethode ,
Land van herkomst
Menugang
Ingrediënten :
  • 4 Varkensmignonette
  • 100 g Ham (...reepjes)
  • 450 g Aardappel (Kriel...)
  • 2 Broccoli
  • 4 Sjalot
  • 150 g Kaas (Zwarte Mokke = zachte witschimmelkaas)
  • 2 el Boter
  • 3,5 dl Melk
  • 2 dl Bier (Tempelier...)
  • 2 el Olijfolie
  • 1 el Bloem
  • 1 el Siroop (Luikse...)
  • Nootmuskaat
  • Zout
  • Peper
  • Instantsausbinder
Bereiding :
    Voorbereiding:
    • Snij de broccoli ’s in roosjes en kook 5 min. gaar in lichtgezouten water.
    • Snipper de sjalotten fijn.
    • Verwijder de korst van de kaas en snij in fijne repen.
  1. Bereiding:
  2. Doe de krieltjes, de broccoliroosjes en de hamreepjes in een ovenschotel.

  3. Smelt de boter in een kookpot en roer er de bloem onder. Laat even drogen op het vuur. Voeg al roerend en beetje bij beetje de koude melk toe tot u een homogene saus krijgt. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg 1/2 van de kaas toe en roer tot hij gesmolten is.

  4. Giet de kaassaus over de krieltjes en de broccoli en verdeel er de rest van de kaas over. Zet de schotel ± 20 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven. Zet de laatste 2 min. de grill aan voor een mooi goudbruin korstje.

  5. Verhit ondertussen 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de mignonnettes langs elke kant goudbruin. Kruid met peper en zout. Voeg de sjalotten toe en laat nog ± 10 min. gaar worden.

  6. Haal het vlees uit de pan en blus met het bier en 1/2 dl water. Schraap de braadresten los en roer er de Luikse siroop onder. Bind de saus eventueel met instantsausbinder.

  7. Afwerking
  8. Verdeel de mignonnettes en de saus over de borden en geef er de broccoligratin bij.