Varkenshaasje met Ardense hesp in abdijbier

Kookmethode ,
Land van herkomst
Menugang
Ingrediënten :
  • 1 Varkenshaas
  • 4 sneetjes Ham (Ardeense...)
  • 4 sneetjes Kaas (Jonge Gouda)
  • 2 dl Bier (Tripel vb. Grimbergen)
  • Boter
  • 1/2 tl Tijm
  • 1 bladje Laurier
  • Peper
  • Instantsausbinder
Bereiding :
  1. Snij het varkenshaasje in 4 stukken.  Bak ze in hete boter aan alle zijden goudbruin (± 5 min.).

  2. Haal het vlees uit de pan en maak het braadvocht los met 2 dl Grimbergen Tripel.  Rol de stukken vlees in een snede Ardense hesp (indien nodig vastprikken met cocktailprikkers) en doe ze weer in de pan.

  3. Kruid met tijm, laurier en peper (geen zout, de Ardense hesp is al voldoende zout). Zet het deksel op de pan en laat gedurende 10 min. zachtjes sudderen.

  4. Schik het vlees op een schotel, leg er een sneetje jonge Gouda kaas over en schuif enkele min. onder de grill tot de kaas smelt.

  5. Werk intussen de saus af: laat even koken en bind met instantsausbinder.

  6. De Afwerking
  7. Dien op met frietjes en gemengde sla.

  8. Tip:
  9. - U kan de Ardense hesp vervangen door flinterdunne sneetjes gerookt spek. In de plaats van Gouda kan u dunne sneetjes gruyère of emmentaler gebruiken.
    - Voor de liefhebbers: u kan aan de bereiding gestoofde champignons toevoegen.