De melk en room met het opengesneden vanillestokje aan de kook brengen.
De eidooiers met de suiker met behulp van een klopper krachtig mengen tot een ruban.
Giet de warme melk geleidelijk bij de eiermassa; blijf voortdurend mengen met een spatel. Verwijder het vanillestokje.
Blijf mengen met een spatel tot de crème de zijkant van de kookpot of spatel blijft bedekken. Laat de saus vooral niet koken. Laat afkoelen.
Giet de massa in een ijsturbine en laat zacht of stevig invriezen. Bij gebrek aan een ijsmachine kan de massa ook gewoon in de diepvriezer geplaatst worden (ca. 4 uren), maar dan wel regelmatig mengen. Men bereikt maar een matig resultaat.
Maak warme chocoladesaus : Verwarm water en suiker en laat lichtjes inkoken. Doe er in stukken gebroken donkere chocolade bij en smelt au bain marie; roer weinig. Werk af met honing en een klompje boter.
Klop room en bloemsuiker stijf.
- Het is tijdens het bereiden van roomijs noodzakelijk, een volstrekte hygiëne toe te passen.
- Dit basisrecept kan door toevoeging van andere smaken, zoals chocolade, fruit, vruchtencoulis en dergelijke... eindeloos gevarieerd worden.
- Vries de porties in goed afsluitbare doosjes in.