Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Plat special met kroketten en witloofsla

Omschrijving

Dit gerecht werd gemaakt toen er in de dorpen nog jaarlijks een varken werd geslacht en pensenkermissen werden gehouden. Een plat special met een toef nostalgie.

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Snijd de varkensspiering en het kalfsvlees in blokjes en breng het op smaak met peper en zout.

  2. Smelt een klont boter in een grote stoofpot en kleur de stukken vlees erin aan.

  3. Pel de uien en snipper ze fijn.

  4. Snijd de champignons in kwarten.

  5. Haal het vlees uit de pot wanneer het goudbruin gebakken is en hou het even apart.

  6. Smelt een nieuwe klont boter in de pot. Bak de champignons in de hete vetstof.

  7. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes. Stoof de snippers ui en de lookpulp mee aan.

  8. Strooi een laagje bloem over de uien en laat kort meebakken. Voeg ook de tomatenpuree toe.

  9. Schep de stukken vlees terug in de pot. Giet het water en de madeirawijn erbij.

  10. Kruid met een snuif paprikapoeder en peper. Breng verder op smaak met een blokje vleesbouillon.

  11. Maak een bouquet garni van tijm en laurier. Leg de kruidentuil mee in de pot.

  12. Laat het vlees en de saus pruttelen onder deksel op een zacht vuur.

  13. Doe het gehakt met de eierdooier in een ruime mengschaal. Kneed er het paneermeel door.

  14. Rol gehaktballetjes ter grootte van een pingpongbal.

  15. Laat de balletjes mee garen in de stoofpot.

  16. Was de veldsla en laat uitlekken in een vergiet.

  17. Snijd het kontje van de witloofstronken. Snijd elke stronk vervolgens doormidden. Snijd het witloof in fijne reepjes en meng ze onder de veldsla.

  18. Breng de witloofsalade op smaak met een scheutje slaolie en azijn. Kruid met peper en zout.

  19. Bak de kroketten goudbruin in de friteuse.

  20. Serveer de plat special met de frisse witloofsalade en een portie kroketten. Werk af met wat fijngehakte dragon.

Recept van :

Laat een reactie na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.