Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Paling in ‘t groen

Omschrijving

Klassieker van groot formaat!

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Kuis eerst de paling : spoel de paling voldoende en haal er de baardvinnen af met een scherp mes. Werk van de staart naar de kop toe. Probeer in een beweging de hoofdslagader uit de paling te trekken. Bloed van paling smaakt slecht. Snijd de paling in stukken van 4 cm.

  2. Stoof de sjalotten aan in boter zonder te bruinen. Doe er de palingstukken bij en roer ze gedurende 5 min. goed om. Bevochtig met Hoegaarden en visfumet. Doe er tijm en laurier bij en kruid af met peper en zout. Pocheertijd ongeveer 15 min (afhankelijk van dikte en soort). Schuim regelmatig af.

  3. Ontdoe alle groene kruiden van de steel en spoel ze voldoende. Hak ze fijn met behulp van de keukenmixer. Doe er weinig water, bloem en enkele druppels citroensap bij.

  4. Kook de aardappelen gaar in gezouten water of maak er frieten van.

  5. Wanneer de paling gaar is gieten we alles door een vergiet. Bewaar het kookvocht. Neem voor de saus enkele pollepels kookvocht en breng dit op smaak met peper en zout en dik ze met blanke roux. Pas dan gieten we de groene kruidenmengeling erbij. Samen met de paling wordt alles terug snel opgewarmd (de frisse groene kleur verdwijnt anders).

  6. Serveer de paling met enkele blaadjes salade en een halve citroen. Geef er frietjes of gekookte aardappelen bij.

Noot

Voor paling in tomatensaus:

1.Bereid stappen 1 en 2.

2.Stoof 250 g champignons en 1 fijngesneden ui aan in weinig boter en doe er 400 g tomatenpulp of verse tomaten bij. Bevochtig met 1 dl kookvocht en dik de saus met tomatenpuree. Breng alles op smaak met Provençaalse kruiden, peper en zout en enkele druppels tabasco. Verwarm de stukjes paling in de saus.

Recept van :

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.