Pel de scampi's (dompel ze daarvoor 2 min. onder in heet water) en verwijder het darmkanaal.
Snij het wit en een weinig groen van de preistengels in ringetjes.
Snipper de sjalot en de knoflook fijn.
Rasp de schil van sinaasappel tot je een koffielepel vol hebt en pers de sinaasappel.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan. Voeg de fijngesnipperde sjalot toe en bak die glazig.
Blus met witte wijn, de visfond en het sinaasappelsap. Voeg een 1/2 blokje bouillon en de geraspte sinaasappelschil toe. Breng aan de kook en laat ca. 15 min. inkoken tot er 1 dl. vocht overblijft.
Voeg de room aan de saus toe. Kruid met peper en zout. Zet opzij.
Verhit 2 el olijfolie in een pan en fruit het knoflook. Bak de scampi's gedurende 2 min. aan elke kant. Kruid met paprikapoeder, kerrie en peper en zout. Schep om.
Overgiet de scampi's met de likeur en flambeer. Haal ze uit de pan.
Doe 1 el olijfolie en de preiringetjes in dezelfde pan. Stoof gedurende 5 min. Kruid met peper en zout.
Verdeel de prei in individuele ovenpannetjes en schik er telkens evenveel scampi's op.
Giet de saus over de scampi's. Schuif de ovenpannetjes in een op 190°C voorverwarmde oven gedurende 15 min.
Dien op met stokbrood.