Ossenhaas met Bearnaisesaus

Kookmethode
Land van herkomst
Menugang
Description

Een ossenhaas wordt gezien als het meest malse en zachte stuk vlees van een rund. De ossenhaas loopt langs de rug, de lende of de entrecote van het rund. Het rust op de lendenwervels en als de ossenhaas samen met de lende aan deze wervel vast blijft, spreekt men van een T-Bone. Dit omdat deze wervel de vorm van een "T" heeft. 

Door het  magere karakter van het vlees, heeft het vaak ook een minder uitgesproken smaak. Daarom vinden wij het beter om het te combineren met lekkere kruiden en een passend sausje. 

Het is ook een erg traditioneel stuk vlees. Vandaar dat wij het deze keer ook combineren met een traditionele saus. Bearnaisesaus noemen ze ook wel de koning onder de sauzen. Het is een romige saus dat bijzonder goed past bij een heerlijk stuk vlees als ossenhaas.

Ingrediënten :
  • 4 Ossenhaas (250 g/persoon)
  • Sla (Gemengde...)
  • Kerstomaat
  • 1/2 Ui
  • Boter
  • Peper
  • Zout
  • Mayonaise
  • De Gastrique (voor de bearnaisesaus)
  • 1/2 dl Wijn (Witte...)
  • 1/2 dl Azijn
  • 1/2 dl Water
  • 50 g Dragon (of ...stengels)
  • 1/2 Sjalot (Fijngesneden...)
  • Kruidenboeket
  • Peper
  • Zout
  • De Bearnaisesaus
  • Gastrique (Zie hierboven)
  • 500 g Boter
  • 4 Ei (...dooiers)
  • 30 g Dragon (Verse...)
  • Zout
  • Peper
Bereiding :
  1. Laat de gastrique inkoken tot ½ dl en steek door een vergiet.

  2. Smelt de boter op een middelmatig vuur. Verwijder de onzuiverheden en gebruik enkel de geklaarde boter.

  3. Klop de eidooiers en gastrique tot een dikke schuimende massa op een zacht vuur. Haal de pot van het vuur wanneer de bodem zichtbaar wordt. Roer er geleidelijk de heldere boter onder.

  4. Kruid met peper en zout en meng met fijngehakte dragon. Laat de saus nooit warmer worden dan 70°C.

  5. Bak het vlees naar smaak.  Nappeer de saus over het vlees of geef ze apart in een kommetje.