Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Noedelwok met varkensreepjes, Chinese kool en een spiegelei

Omschrijving

Wokken is een prettige en snelle manier van koken. Je bakt er magere varkensreepjes in en serveert ze met eiernoedels. Een snelle woksaus en een gehakte mix van sjalot, gember, knoflook en chilipeper zorgen voor een kleine explosie van smaken. Elk bord wordt bekroond met een kakelvers spiegelei.  Zorg ervoor dat de wokpan goed warm, zelfs heet is.

Ingrediënten :

De Woksaus

De Noedels

De Wokschotel

Bereiding :

De Woksaus

  1. Neem een schaaltje en meng daarin de sojasaus, de zoete ketjap manis, de zoete chilisaus (loempiasaus) en de bruine suiker.

  2. Knijp er het sap van limoen bij en voeg wat zout toe onder de vorm van een scheutje Thaise vissaus.
    Meng alles tot een pittige woksaus. Zet het sausje opzij.

De Noedels

  1. Breng water aan de kook in een ruime pot.

  2. Kook hierin de eiernoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  3. Laat de gare noedels uitlekken.

De Wokschotel

  1. Pel de tenen knoflook.

  2. Schil het stukje gember en snij het in grove stukken.

  3. Snij de chilipeper in stukken. Wie de bereiding minder pikant wil houden kan de hete zaadjes verwijderen of minder chilipeper gebruiken.

  4. Verzamel de looktenen, de stukken gember en de chilipeper in de hakmolen en mix alles tot een fijne pulp.

  5. Pel de sjalot, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in grove snippers.

  6. Spoel het stuk Chinese kool dat je nodig hebt onder stromend water en snij de groente in brede repen. Snij het taaiere onderste stuk wat fijner.

  7. Verhit de wok op een stevig vuur. Laat de roerbakpan enkele minuten opwarmen.

  8. Neem het stuk mager varkensvlees en snij het eerst in plakken van een halve centimeter breed. Snij de plakken vervolgens in fijne repen van ong. 1 centimeter breed.

  9. Verhit de wokpan op een stevig vuur. Schenk een scheut neutraal smakende olie in de hete wok. (bv. arachideolie)

  10. Bak de varkensreepjes in de sissende olie. (Bak ze indien nodig in twee beurten. Te veel vlees in de wok verhindert een degelijke bakbeurt.) Laat elke portie vlees een paar minuten onaangeroerd liggen in de wok. Roer pas zodra het vlees wat kleur heeft.

  11. Schep het vlees uit de wok en zet het even opzij. Spoel de werkplank waarop je het vlees hebt versneden schoon.

  12. Doe de pulp van sjalot, look, chilipeper, gember in de hete wok. Roer en bak de geurige mix kort.

  13. Voeg wat sojascheuten en reepjes chinese kool toe. Roer en voeg even later ook de voorgebakken varkensreepjes toe.

  14. Schep de noedels in de wok en meng ze met de andere ingrediënten. Bak intussen de spiegeleieren.

  15. Smelt een klont boter in een pan op een matig vuur.

  16. Breek de eieren in de pan en bak ze tot perfecte spiegeleieren. Hou het vuur onder controle, zodat het eiwit gestold is en een klein krokant bruin randje heeft. De dooiers horen nog deels vloeibaar te zijn.

  17. Lepel wat van de zelfbereide saus over de wokbereiding en laat de hele inhoud van de pan nog kort bakken. Proef en voeg naar smaak wat extra zout toe (of een scheut Thaise vissaus).

  18. Spoel enkele takjes munt en koriander. Pluk de blaadjes los.

  19. Serveer de porties van je wokschotel, telkens met een spiegelei erbovenop en afgewerkt met verse koriander en munt.

Recept van :

Designed using Creattica. Powered by WordPress.