Moussaka

Kookmethode , ,
Land van herkomst
Menugang
Ingrediënten :
  • 2 Aubergine
  • Olijfolie
  • 2 Ui
  • 200 g Lamsgehakt
  • 2 teentjes Look
  • 200 g Tomaat (geconcasseerde...)
  • 10 g Tomaat (...puree)
  • Wijn (Witte...)
  • 2 takjes Rozemarijn
  • Peterselie
  • 2 el Paneermeel
  • 20 g Boter
  • 25 g Bloem
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Provencaalse kruiden
  • 4 dl Melk
  • 1 Ei
  • 50 g Kaas (Gruyère gemalen)
  • 300 g Aardappel
  • 50 g Kaas (Feta...)
Bereiding :
    Voorbereiding
  1. Spoel de aubergines en snijd ze in plakken van 1 cm. Met zout bestrooien en één uur het water laten onttrekken. Droogdeppen en bruin bakken langs beide zijden in olijfolie. Kruid met peper en zout en Provençaalse kruiden.

  2. Kook de aardappelen in de schil, laat ze afkoelen, pel ze en snijd ze in schijven van 1 cm

  3. De Vleessaus
  4. Snijd de ui zeer fijn en stoof die aan in olijfolie. Voeg het lamsgehakt toe en roer goed om grote brokken te vermijden. Voeg er fijngesneden knoflook, tomaten, tomatenpuree en witte wijn aan toe. Laat 20 min. sudderen en werk af met peper en zout, peterselie en fijngesneden rozemarijn. Dik de saus wanneer nodig met roux.

  5. De Kaassaus
  6. De kaassaus bereiden : maak van boter en bloem een roux en voeg, onder voortdurend roeren, de melk toe. Laat 5 min. pruttelen en breng op smaak met peper en zout, nootmuskaat, een eidooier en de helft van de Gruyèrekaas.

  7. De Moussaka monteren
  8. - Ovenschaal invetten met olijfolie en een dun laagje kaassaus aanbrengen.
    - De bodem bekleden met gebakken aubergineschijven.
    - Verdeel hierover de helft van de vleessaus.
    - Schik hierop, mooi aansluitend, de aardappelschijven.
    - Giet hierop de andere helft van de vleessaus.
    - Schik dan terug een laagje aubergineschijven.
    - Giet er als laatste de kaassaus over en verdeel er stukjes fetakaas over
    - Werk af met de helft gruyère en paneermeel

  9. De Moussaka bakken
  10. Plaats de moussaka ongeveer 45 min. in een voorverwarmde oven van 180°C.