Merluza a la marinera (Gemarineerde Heek)

Kookmethode
Land van herkomst
Menugang
Beschrijving

De heek is een witte vis die opvalt door zijn zachte en delicate smaak. Uit voedingsoogpunt is het een vis die ons talloze proteïnen van grote biologische waarde zal opleveren, evenals B-vitamines en mineralen zoals natrium of kalium. Het bevat ook fosfor, calcium en jodium.
Het vetgehalte is vrij laag, dus de calorische waarde van dit recept zal worden bepaald door de olie die in de saus wordt gebruikt.

Ingrediënten :
  • 1 kg Heek (in plakjes)
  • 6 Tomaat (Rijpe...)
  • 3 teentje Look
  • 1 tl Paprika (...poeder)
  • Peper (Snuifje witte...)
  • 25 gr Pijnboompitten
  • 1 glas Cognac (Klein glaasje)
  • 1 Citroen
  • 1 el Olijfolie
  • Zout
  • 2 el Paneermeel
Bereiding :
  1. Breng de heek op smaak en plaats deze op een bakplaat die is ingevet met wat olijfolie.  Bestrooi de heek met het citroensap en zet een half uur opzij.

  2. Plaats ondertussen de tomaten en de knoflookkop op een andere bakplaat. Bestrooi met olijfolie en kook op 200ºC tot ze goudbruin en zacht zijn.

  3. Passeer de tomaten en knoflook, samen met pijnboompitten, cognac, peper, paprika en een snufje zout door een puntzeef.

  4. Bedek de heek met de verkregen saus, bestrooi met chapelure en plaats in de oven op 180ºC, totdat de heek erg sappig is (ongeveer 10 minuten).

  5. Tip:
  6. Je kunt een snuifje suiker aan de saus toevoegen om de zuurgraad van de tomaat te neutraliseren.