Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Koolvis met witloof en selderroom

Ingrediënten :

Bereiding :

Voorbereiding

 1. Enkele uren vooraf:

  - Laat de visfilets oppervlakkig ontdooien. Dep goed droog.
  - Snij de bladeren van de selder en bewaar de stelen voor een ander gerecht (bv. soep). Breng de wijn en de visfond aan de kook in een steelpan. Haal van het vuur en voeg de selderblaadjes toe (hou 4 blaadjes apart voor de versiering). Dek af en laat minstens 45 min. trekken. Zeef en zet deze selderinfusie koel weg.
  - Snij het witloof in de lengte in 2, verwijder de harde kern en snij in lange repen.

Bereiding

 1. Smelt 1 eetl. boter in een grote pan en bak de spekblokjes kort bruin. Voeg het witloof toe en laat 15 à 20 min. zachtjes en onafgedekt verder bakken. Roer regelmatig en kruid met peper en het bieslook.

 2. Verwarm de olijfolie en 1 eetl. boter in een pan. Bak de koolvisfilets 1 min. langs beide zijden op een hoog vuur. Kruid met peper en zout. Verlaag het vuur en laat nog enkele min. verder gaar worden naargelang de dikte van de vis (de binnenkant moet helderwit zijn).

 3. Haal de koolvis voorzichtig uit de pan. Maak de braadresten los met wat selderinfusie en giet door een zeef bij de rest van de infusie.

 4. Giet de infusie vervolgens in de pan en voeg de lichte room toe. Breng aan de kook en laat even inkoken. Bind de saus lichtjes met instantsausbinder. Breng op smaak met peper en zout.

Afwerking

 1. Schik een stuk koolvis samen met de witloof-spekmengeling op elk bord. Verdeel wat selderroom over de vis en dien de rest apart op. Garneer met een blaadje selder. Serveer met natuuraardappelen of kroketten.

Recept van :

Laat een reactie na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.