Kadetjes (Pistolets)

Kookmethode
Land van herkomst
Menugang
Description

KADETJES zijn typische Nederlandse zachte broodjes op de vloer van de oven zonder vorm gebakken. Echt geschikt om belegd te eten. Kadetjes als broodje bestaan ongeveer 200 jaar. Waarschijnlijk ontstaan rond de Franse tijd in de Nederlanden. 

Ze komen ongeveer overeen met het bij ons gekende pistolet-broodje (Pistolets)

Ingrediënten :
  • 450 g Bloem
  • 3 dl Water (IJskoud...!!!)
  • 15 g Gist
  • 8 g Zout
Bereiding :
  1. Meng alle ingrediënten voor het deeg met een keukenmachine (gebruik de kneedhaak). Gebruik ijsgekoeld water, zoniet wordt het deeg tijdens de bewerking te warm.

  2. Verpak het deeg in plasticfolie en koel het gedurende ½ uur in het vriesvak, daarna 4 tot 6 uur in de koelkast.

  3. Verdeel het deeg in stukjes van ong. 30 g. Bestuif het werkvlak met bloem en rol ze gedurende 20 sec. op het werkvlak. Beboter een ovenplaat en leg er de kadetjes op. Laat 35 min. rijzen onder plasticfolie en een keukenhanddoek (zo warm mogelijk, maar niet in de tocht).

  4. Bak de kadetjes 20 min. in een voorverwarmde oven van 230°C. tot ze goudkleurig zijn en kleine barstjes in de korst vertonen. Zet onderaan in de oven een schaaltje met water om de vochtigheid op peil te houden.