Gelakte hertenootjes met acaciahoning en kastanjepuree
Omschrijving
De hertennootjes kunnen geserveerd worden met verschillende garnituren, gaande van gewone puree-aardappelen tot kastanje-puree, amandelkroketten of met appel- en veenbes-torentje.
Ingrediënten :
De Hertennootjes
Het Honingmengsel
De Saus
De Kastanjepuree
De Amandelkroketten
Het torentje van appel en veenbessen
Bereiding :
-
Honingmengsel om te lakken : hak de jeneverbessen zeer fijn en meng alles.
-
Kuis de filet op en snij hem in nootjes van 2 cm. Bak ze aan beide zijden zeer kort en hevig in boter en bewaar ze op een koele plaats. Wrijf de bovenkant in met behulp van een borstel met het honingmengsel.
-
Deglaceer de pan met wild fond, rode bessengelei en mosterd. Laat inkoken of dik met weinig roux. Monteer de saus met koude ! boter en breng op smaak met knoflook, crème de cassis en peper en zout.
-
Plaats de hertennootjes 5 min. in een voorverwarmde oven van 200° C.
-
Serveer de hertennootjes op een warm bord met enkele van de volgende herfstgarnituren.
De Kastanjepuree
-
Kook de aardappelen en pureer ze.
-
Voeg er de room en kastanjepuree aan toe en breng op smaak met peper en zout.
-
Kook de kastanjes gaar in gezouten water, hak ze fijn en meng ze door de puree.
Amandelkroketten
-
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
-
Pureer de aardappelen en breng op smaak met peper en zout, een eidooier en nootmuskaat.
-
Maak er kroketten van (4 cm.) en haal ze door losgeklopt eiwit en paneermeel gemengd met amandelschilfers.
-
Bak ze in een friteuse van 180°c. (niet te veel tegelijk)
Torentje van appel en veenbessen
-
Haal het klokhuis uit de appel en snij die horizontaal in 4 dikke sneden.
-
Bak ze kort bruin in boter, doe er een el honing en suiker over en flambeer met calvados.
-
Serveer de appel in verschillende laagjes met veenbessen.