Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Gehakt Parmentier

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in een ruime pot water met wat zout.

  2. Zet een stoofschotel op het vuur en smelt er een klont boter in.

  3. Snipper de uien grof en plet de look tot pulp. Stoof ze samen aan in de hete boter. De uien mogen lichtbruin kleuren.

  4. Voeg het gehakt toe aan de pot, samen met een scheutje olijfolie of wat extra boter. Roer het gehakt regelmatig om, zodat het geen grote homp vlees blijft.

  5. Breng het gehakt extra op smaak met wat verse of gedroogde tijm, een snuifje zout en peper van de molen.

  6. Voeg het blik tomatenstukjes toe en meng de stukjes goed door het gebakken vlees.

  7. Laat de pot nog even stoven op een zacht vuurtje.

  8. Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree. Het mag best een puree zijn waar nog kleine stukjes aardappel in zitten.

  9. Tover de gestampte aardappelen om in een smeuïge puree door er de eitjes, wat boter en melk door te roeren.

  10. Kruid de aardappelen met vers geraspte nootmuskaat, wat peper van de molen en een snuifje zout.

  11. Vul een grote vuurvaste ovenschotel of individuele schotels met een laag gehakt. Schep daarboven een laag puree en strooi broodkruim over de schotel.

  12. Plaats het gerecht onder de hete grill tot het broodkruim een goudbruin korstje vormt (reken 5 à 10 minuten, afhankelijk van je oven).

Tip:

  1. Je kan de gehaktschotel ook gratineren met gemalen kaas.

Recept van :

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.